ingrediente
Prepararea aluatului :
1 kg de faina
0.5 pahar (200gr) de ulei fara miros ( pt aluat)
2 oua
2 lingurite de Sare
Apa Calduta 350- 400 ml
ulei pt uns masa
Unt topit 100gr
Toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei.
Cernem faina prin sita intr-un vas mare. Adaugam uleiul si amestecam in maini faina cu uleiul. Aparte intr-o cana adaugam oul si sarea, se amesteca bine, dupa aceia se adauga apa calduta si iara se amesteca
. In faina cernuta se toarna putin cite putin apa calduta si se framinta pina obtinem un aluat neted , elastic si molcut la pipait . Framintam vre-o 10-15 minute. Este foarte important de framintat bine si mult aluatul, ca sa nu aiba bule de aer, pt ca se va rupe in momentul intinderii foiii de aluat.
Il acoperim cu un prosop de in si lasam aluatul sa se odixneasca.- minimum 1 ora.
1 kg de faina
0.5 pahar (200gr) de ulei fara miros ( pt aluat)
2 oua
2 lingurite de Sare
Apa Calduta 350- 400 ml
ulei pt uns masa
Unt topit 100gr
Toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei.
Cernem faina prin sita intr-un vas mare. Adaugam uleiul si amestecam in maini faina cu uleiul. Aparte intr-o cana adaugam oul si sarea, se amesteca bine, dupa aceia se adauga apa calduta si iara se amesteca
. In faina cernuta se toarna putin cite putin apa calduta si se framinta pina obtinem un aluat neted , elastic si molcut la pipait . Framintam vre-o 10-15 minute. Este foarte important de framintat bine si mult aluatul, ca sa nu aiba bule de aer, pt ca se va rupe in momentul intinderii foiii de aluat.
Il acoperim cu un prosop de in si lasam aluatul sa se odixneasca.- minimum 1 ora.
Peste o ora se taia aluatul in parti egale in bilute – putin mai mari, decit marimea unui ou mare.
Turtim fiecare bucatica de aluat cu mina si le-ungem fiecare in parte cu putin ulei. Le imprastiem pe masa de lucru si
din nou le lasam sa se odixneasca – cam 15 minute.
Pe masa curata turnam putin ulei si o ungem masa cu mina . Intindem cu citorul 2 foi de placinta de o marime normala. Aici sunt 2 metode de intinderea aluatului pina la o stare foarte subrtire , ca foaia de tigara, dar eu in mod special le-am intins cu maina pe masa fiecare foaie de aluat in parte , pt ca este o metoda mai usoara pentru incepatori.
Alta metoda este intinderea aluatului pe mainele unse cu ulei, dar lasam pt alta receta aceasta metoda.
Urmariti dupa foto de jos. Dupa ce s-a intins o foaie de aluat , o stropim cu unt .
Procedam la fel cu a doua , o suprapunem peste cealalata foaie intensa si stropita repartizam implutura pe aproape toata suprafata si incepem sa apucam cite un capat de aluatul intins pe cerc si sa-l lipim la central unul linga altul
Dar dupa aceasta metoda se prapara placinte din aluaturi preparate dupa diferite recete. Incetul cu incetul voi expune si aceste recete.
Pe masa curata turnam putin ulei si o ungem masa cu mina . Intindem cu citorul 2 foi de placinta de o marime normala. Aici sunt 2 metode de intinderea aluatului pina la o stare foarte subrtire , ca foaia de tigara, dar eu in mod special le-am intins cu maina pe masa fiecare foaie de aluat in parte , pt ca este o metoda mai usoara pentru incepatori.
Alta metoda este intinderea aluatului pe mainele unse cu ulei, dar lasam pt alta receta aceasta metoda.
Urmariti dupa foto de jos. Dupa ce s-a intins o foaie de aluat , o stropim cu unt .
Procedam la fel cu a doua , o suprapunem peste cealalata foaie intensa si stropita repartizam implutura pe aproape toata suprafata si incepem sa apucam cite un capat de aluatul intins pe cerc si sa-l lipim la central unul linga altul
Dar dupa aceasta metoda se prapara placinte din aluaturi preparate dupa diferite recete. Incetul cu incetul voi expune si aceste recete.
Se unge cu ou batut suprafata placintei si o punem pe o tava unsa cu putin ulei .
Se coace intr-un cuptor incins bine la temperatura de 180 grade - 10-14 minute. Urmariti , va rog mult cuptorul D-stra , pt ca fiecare cuptor este individual.
Tot aceiasi placinta se poate praji int-o tigaie mare cu ulei mult pe o parte si alta. Eu le prefer la cuptor sa le fac , pentru ca in tmp ce se cos eu dovedesc sa le prepar celelalte placinte.
Dupa ce sunt scoase din cuptor ele sunt crocante si putin uscate la suprafata. Lo dorinta pot fi mincate asa, sau unse cu putin unt, puse una peste alta , invelite cu un prosop si lasate sa se inmoaie. Sunt la fel gustoase. La fel , se pot incalzi a 2 zi , si mincate din nou cu aceiasi pofta.
Se poate repartiza implutura de-alungul unei parti a aluatului intins, suprapus unul peste altul, si inrolat cu ajutorul mainilor IN FORMA DE SPIRALA , sau IN FORMA DE CIFRA OPT , sau la fiecare 15 cm ruladacu implutura , de o pilda din brinza , sau din cartofi ferti tocati, se suceste putin cu miina si se rupta ( vezi foto de mai jos) .Se primesc niste placinte-rulade mici care se prajesc foarte repede pe tigaie .
Se prajesc pe tigaia incinsa bine, sau in cuptor dupa cum doriti dumneavoasta
va doresc pofta buna