Medalioane de orez cu ciuperci
Ingrediente:
300 g. orez
1 ceapa mica
100 ml. vin alb
400 g. ciuperci
100 g. de unt
750 ml. zeama de legume
50 g. branza rasa
cimbru, sare si piper
Cum se prepara:
Se toaca marunt ceapa si ciupercile curatate.
Jumatate din unt se topeste intr-o craticioara si se prajeste putin ceapa, apoi ciupercile, la foc mic.
Se scot apoi trei sfert din cantitatea de ciuperci si se pun deoparte.
Se adauga orezul in craticioara cu restul de ciuperci si se prajeste putin, apoi se adauga vinul, iar mai apoi, supa de legume.
Cand orezul a fiert, se ia de pe foc si se amesteca cu branza rasa, sare si piper.
Restul de unt se topeste intr-o tigaie, apoi se prajeste din nou amestecul de orez, cate o lingura odata (se ia cate o lingura mare de orez si se prajeste intai pe o parte, apoi se intoarce pe partea cealalta; se procedeaza asa pana la ultima lingura de orez).
Se servesc medalioanele de orez cu ciupercile lasate deoparte mai devreme si se garniseste cu cimbru.
300 g. orez
1 ceapa mica
100 ml. vin alb
400 g. ciuperci
100 g. de unt
750 ml. zeama de legume
50 g. branza rasa
cimbru, sare si piper
Cum se prepara:
Se toaca marunt ceapa si ciupercile curatate.
Jumatate din unt se topeste intr-o craticioara si se prajeste putin ceapa, apoi ciupercile, la foc mic.
Se scot apoi trei sfert din cantitatea de ciuperci si se pun deoparte.
Se adauga orezul in craticioara cu restul de ciuperci si se prajeste putin, apoi se adauga vinul, iar mai apoi, supa de legume.
Cand orezul a fiert, se ia de pe foc si se amesteca cu branza rasa, sare si piper.
Restul de unt se topeste intr-o tigaie, apoi se prajeste din nou amestecul de orez, cate o lingura odata (se ia cate o lingura mare de orez si se prajeste intai pe o parte, apoi se intoarce pe partea cealalta; se procedeaza asa pana la ultima lingura de orez).
Se servesc medalioanele de orez cu ciupercile lasate deoparte mai devreme si se garniseste cu cimbru.
Ardei graşi umpluţi cu ciuperci şi orez
Ingrediente:
• 10-12 ardei graşi,
• 3 linguri ulei,
• 1 pahar smîntînă,
• 1 ardei gras roşu,
• 2 linguri verdeaţă tăiată.
• 3 linguri ulei,
• 1 pahar smîntînă,
• 1 ardei gras roşu,
• 2 linguri verdeaţă tăiată.
Pentru umplutură:
• 6 linguri orez,
• 12-15 ciuperci,
• 3 linguri unt,
• 2 cepe,
• 2-3 roşii,
• 2-3 linguri smîntînă (la dorinţă),
• sare,
• piper negru măcinat,
• 2 linguri de verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
• 6 linguri orez,
• 12-15 ciuperci,
• 3 linguri unt,
• 2 cepe,
• 2-3 roşii,
• 2-3 linguri smîntînă (la dorinţă),
• sare,
• piper negru măcinat,
• 2 linguri de verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
Ciupercile se fierb, se mărunţesc, se prăjesc în unt, apoi se adaugă ceapa, care s-a prăjit separat, se mai ţin pe foc 2-3 minute, se adaugă sarea, piperul negru măcinat, roşiile, curăţate de seminţe, de pieliţă şi tăiate cuburi, o jumătate din verdeaţă, 2-3 linguri smîntînă. Totul se amestecă cu orez. Ardeii se curăţă de peduncul şi seminţe, se opăresc cu uncrop, se scurg prin strecurătoare, se răcesc, se umplu. Ardeii umpluţi se prăjesc pe tigaie, deasupra se toarnă smîntînă şi pastă de ardei graşi, se coc în cuptor.
Prepararea umpluturii: Orezul se spală, se prăjeşte în unt şi se fierbe pînă se obţine un terci sfărîmicios. Ciupercile pregătite se fierb, se taie mărunt, se prăjesc în unt. În ceapa tăiată mărunt se adaugă ceapa prăjită, apoi ciupercile prăjite. Continuaţi să prăjiţi timp de 2-3 minute, adăugaţi sarea, piperul negru măcinat, jumătate din verdeaţa tocată, roşiile tăiate cubuleţe fără coajă şi seminţe (care au fost opărite în prealabil), 2-3 linguri de smîntînă. Adăugaţi orezul fiert, amestecaţi totul bine.
Prepararea umpluturii: Orezul se spală, se prăjeşte în unt şi se fierbe pînă se obţine un terci sfărîmicios. Ciupercile pregătite se fierb, se taie mărunt, se prăjesc în unt. În ceapa tăiată mărunt se adaugă ceapa prăjită, apoi ciupercile prăjite. Continuaţi să prăjiţi timp de 2-3 minute, adăugaţi sarea, piperul negru măcinat, jumătate din verdeaţa tocată, roşiile tăiate cubuleţe fără coajă şi seminţe (care au fost opărite în prealabil), 2-3 linguri de smîntînă. Adăugaţi orezul fiert, amestecaţi totul bine.
Se serveşte cu sosul format la coacere, se presară cu verdeaţă.
Vinete prăjite cu mujdei
Ingrediente:
- 4 vinete,
- 4 roşii,
- 3-4 linguri de ulei,
- 2 linguri de făină de grâu,
- sare,
- piper negru măcinat,
- ½ pahar mujdei.
Vinetele se spală, se curăţă de peduncul, se taie felii cu grosimea de 0,5-0,7 cm, se sărează şi se pun sub greutate pentru 30-40 minute. Apoi se presară cu piper, se trec prin faină, se prăjesc pe ambele părţi şi sedau la cuptor.
Se servesc cu mujdei şi roşii.
Fasole păstăi cu smîntînă
Ingrediente:
• 1 kg fasole păstăi,
• 2 linguri de unt,
• ½ pahar smîntînă,
• 1 lingură de verdeaţă tocată,
• sare,
• piper negru măcinat.
Mod de preparare:
• 2 linguri de unt,
• ½ pahar smîntînă,
• 1 lingură de verdeaţă tocată,
• sare,
• piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Fasolea se curăţă de aţe, se spală. Păstăile măşcate se taie în 2-3 părţi. Se fierb în apă puţin sărată timp de 8-10 minute. În tigaie se topeşte untul şi se rumeneşte fasolea timp de 2-3 minute, scuturînd-o atent. Se presară cu piper.
Cînd se serveşte, se toarnă smîntînă şi se presară cu verdeaţa tăiată.
Budinca de conopida si brocoli
250 g cascaval 250 g smantana 2 buc de ceapa verde Mod de preparare: Intr-o oala mai mare am pus la fiert conopida in buchete mai mici, iar intr-o oala mai mica am pus brocoli la fiert cu apa si putina sare timp de 15 min.Cand a fost fiarta am scurs-o de apa si am alsat-o sa se raceasca atat conopida cat si brocoli. Iar intre timp am facut un sos si anume: - intr-o cratita am pus putin ulei circa 7 lg unde am pus cele 3 lg de faina alba am pus-o pe foc putin sa se incalzeasca.Separat am batut ouale cu sare si putin piper dupa gust unde am adaugat smantana am amestecat bine unde am pus-o peste faina amestecata cu ulei am omogenizat totul bine. Apoi am facut astfel:
-am uns tava cu ulei si am tapetat-o cu pesmet, peste care am pus un rand de conopida si printre conopida si cateva bucati de brocoli, apoi am pus jumate din sos, jumate din ceapa taiata rondele, jumate din cascavalul dat prin razatoarea mare apoi am pus iar un rand de conopida si brocoli, sos, ceapa, cascavalul ramas. Am dat totul la cuptor timp aproximativ de 30 de min la foc mic, mai exact pana se face o crusta aurie. Se poate servi atat calda cat si rece. Pofta Buna!!!Roşii umplute cu vinete
Ingrediente:
- 8-12 roşii,
- 1 lingură brânză nesărată (caş) dată prin răzătoare ,
- ¾ pahar smântână,
- sare,
- foi de salată verde,
- 1 lingură de verdeaţă de mărar tocată.
- 1 vânătă,
- 1 ceapă,
- 2 linguri ulei,
- 2 linguri orez,
- 1 ou,
- 2-3 căţei de usturoi,
- sare,
- piper măcinat,
- 1 lingură de verdeaţă de mărar şi leuştean tăiată.
Roşiile pregătite se sărează, se umplu, se pun în tavă, se presară cu brânză, deasupra se toarnă smântână şi se dau la cuptor. Când se servesc, se presară cu verdeaţă, se garnisesc cu foi de salată verde. Smântână se serveşte separat.
Prepararea umpluturii:
Vinetele se curăţă de coajă şi peduncul (la vinetele mai tinere coaja se poate lăsa). Se taie felii sau rondele de 1-2 cm grosime. Se opăresc 10-15 minute, apoi se pun sub o greutate pentru 20-30 de minute ca să se scurgă zeama amară. Se taie cuburi, se prăjesc, se adaugă ceapa prăjită, miezul de roşii, se prăjesc toate la un loc, se pune sare şi piper, se răcesc. Legumele se amestecă cu un ou fiert (la dorință) şi mărunţit, cu orezul fiert, verdeaţa şi usturoiul pisat. Se amestecă.
Aperitiv cu Branza
* 500 gr branza dulce grasa,
* 250+250 gr cascaval tip Dalia,
* 200 gr branza topita mai cremoasa (sul),
* sare dupa gust,
* 3 castraveti (L=20 cm),
* 10 buc ridichii de luna,
* 1 legatura ceapa verde,
* 2 masline negre,
* 200 gr covrigei cu mac, sare sau susan
Click Here!* 250+250 gr cascaval tip Dalia,
* 200 gr branza topita mai cremoasa (sul),
* sare dupa gust,
* 3 castraveti (L=20 cm),
* 10 buc ridichii de luna,
* 1 legatura ceapa verde,
* 2 masline negre,
* 200 gr covrigei cu mac, sare sau susan
Preparare:
Crema de branza:
Amestecati omogen branza dulce, branza topita si jumatate din cascavalul dat pe razatoarea marunta. Potriviti de sare si dati la frigider 2-3 ore.
Pentru soricei:
Faceti bilute din crema de branza cam de 2cm in diametru. Tavaliti-le prin cascaval ras pe razatoarea mica si apoi puneti-le urechiuse din felii de ridichie sau de castravete. Apoi din masline, taiati fasii subtirele, pe care le infigeti in locul unde trebuie sa fie ochisorii si boticul.
Click Here!Pentru rulouri:
Taiati castravetii fasii subtiri, pe lungime. Ungeti fiecare fasie cu crema de branza apoi, rulati-le si legati cu frunze de ceapa verde.
Pentru covrigei:
Lipiti cate trei covrigei cu crema de branza.
Amestecati omogen branza dulce, branza topita si jumatate din cascavalul dat pe razatoarea marunta. Potriviti de sare si dati la frigider 2-3 ore.
Pentru soricei:
Faceti bilute din crema de branza cam de 2cm in diametru. Tavaliti-le prin cascaval ras pe razatoarea mica si apoi puneti-le urechiuse din felii de ridichie sau de castravete. Apoi din masline, taiati fasii subtirele, pe care le infigeti in locul unde trebuie sa fie ochisorii si boticul.
Click Here!Pentru rulouri:
Taiati castravetii fasii subtiri, pe lungime. Ungeti fiecare fasie cu crema de branza apoi, rulati-le si legati cu frunze de ceapa verde.
Pentru covrigei:
Lipiti cate trei covrigei cu crema de branza.
Mentiuni:
Ceapa cu care legati rulourile din castravete trebuie sa fie cumparata cu o zi inainte, deparece frunza trebuie sa fie putin mai moale. Daca frunza este crocanta (foarte proaspata) se va rupe cand faceti nodul.Daca va plac covrigeii mai crocanti atunci umpleti-i chiar inainte de servit.
Daca ii vreti mai moi, atunci ii umpleti cu cateva ore inainte.
Este de preferat sa faceti crema de branza de cu seara si sa pregatiti platoul chiar in ziua in care il serviti. Legumele fiind taiate, se oxideaza si isi pierd din aspect si din calitatile organoleptice.
Click Here!Pofta buna!
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Orez cu stracciatella
Ingrediente:
1 si 1/4 litrii de lapte
3 linguri de zahar
400 g. orez
250 ml. frisca
1 lingurita de zahar vanilat
100 g. ciocolata (amaruie)
100 g. migdale tocate
250 g. mango
Cum se procedeaza:
Se fierbe laptele cu zahar si se adauga orezul.
Se lasa la fiert 30 de minute, amestecand des.
Se lasa apoi la racit.
Se bate frisca cu zahar vanilat.
Se rade ciocolata.
Se prajesc migdalele si se inglobeaza cu grija in orezul racit, impreuna cu frisca si ciocolata.
Se aseaza in cupe si se rastoarna pe farfurii de desert.
Se paseaza o parte din mangosi se adauga la piureu.
Se aseaza de jur imprejurul cremei restul de mango taiat bucatele.
1 si 1/4 litrii de lapte
3 linguri de zahar
400 g. orez
250 ml. frisca
1 lingurita de zahar vanilat
100 g. ciocolata (amaruie)
100 g. migdale tocate
250 g. mango
Cum se procedeaza:
Se fierbe laptele cu zahar si se adauga orezul.
Se lasa la fiert 30 de minute, amestecand des.
Se lasa apoi la racit.
Se bate frisca cu zahar vanilat.
Se rade ciocolata.
Se prajesc migdalele si se inglobeaza cu grija in orezul racit, impreuna cu frisca si ciocolata.
Se aseaza in cupe si se rastoarna pe farfurii de desert.
Se paseaza o parte din mangosi se adauga la piureu.
Se aseaza de jur imprejurul cremei restul de mango taiat bucatele.
Orez “curcubeu”
Ingrediente:
orez
putin curry
putin sofran
putin spanac
cateva ciuperci marunte
colorant alimentar (cate culori se doreste)
Cum se prepara:Se pune orezul la fiert in apa sarata.
Cand a fiert pe jumatate, se separa cantitatea de orez in diferite cratite. Se adauga in fiecare cate un ingredient (intr-o ctarita se adauga curry, in alta se adauga spanac.. etc) si se lasa la fiert in continuare (pe rand).
Se serveste punand in farfurie cate o mini-portie din fiecare oala, rezultand un meniu in mai multe culori.
orez
putin curry
putin sofran
putin spanac
cateva ciuperci marunte
colorant alimentar (cate culori se doreste)
Cum se prepara:Se pune orezul la fiert in apa sarata.
Cand a fiert pe jumatate, se separa cantitatea de orez in diferite cratite. Se adauga in fiecare cate un ingredient (intr-o ctarita se adauga curry, in alta se adauga spanac.. etc) si se lasa la fiert in continuare (pe rand).
Se serveste punand in farfurie cate o mini-portie din fiecare oala, rezultand un meniu in mai multe culori.
Rulouri vegetariene
Ingrediente:
2 pachete de foi de placinta
150 g. de orez
300 g. de spanac
200 g. porumb
3 oua
50 g. branza rasa
sare si piper
Cum se prepara:
Orezul si spanacul se fierb, apoi spanacul se toaca marunt.
Se amesteca apoi orezul cu spanacul, porumbul si branza rasa, apoi se amesteca si cu ouale.
Se umple foiel de placinta cu amestecul de legume si se ruleaza in asa fel incat sa fie inchise rulourile si la capete.
Se ung apoi rulourile cu albus si se dau la cuptor 25-30 de minute.
2 pachete de foi de placinta
150 g. de orez
300 g. de spanac
200 g. porumb
3 oua
50 g. branza rasa
sare si piper
Cum se prepara:
Orezul si spanacul se fierb, apoi spanacul se toaca marunt.
Se amesteca apoi orezul cu spanacul, porumbul si branza rasa, apoi se amesteca si cu ouale.
Se umple foiel de placinta cu amestecul de legume si se ruleaza in asa fel incat sa fie inchise rulourile si la capete.
Se ung apoi rulourile cu albus si se dau la cuptor 25-30 de minute.
Salata de orez
Ingrediente:
1 cana de orez
50 ml de ulei
1 ardei
1 ceapa
2-3 rosii
sare si piper
salata verde
Cum se procedeaza:
Se fierbe orezul in apa cu putina sare.
Se adauga ceapa taiata in 4 la fiert impreuna cu orezul si 2 linguri de ulei.
Cand scade apa, se scoate ceapa.
Se curata ardeiul si rosiile si se taie rondele.
Se amesteca apoi rosile, ardeiul si orezul, se sareaza si se pipareaza dupa gust si se aseaza totul pe frunze de salata verde.
1 cana de orez
50 ml de ulei
1 ardei
1 ceapa
2-3 rosii
sare si piper
salata verde
Cum se procedeaza:
Se fierbe orezul in apa cu putina sare.
Se adauga ceapa taiata in 4 la fiert impreuna cu orezul si 2 linguri de ulei.
Cand scade apa, se scoate ceapa.
Se curata ardeiul si rosiile si se taie rondele.
Se amesteca apoi rosile, ardeiul si orezul, se sareaza si se pipareaza dupa gust si se aseaza totul pe frunze de salata verde.
<!