placinta cu dovleac
acum 3 ani am fost la rude in vizita si am mancat o placinta cu dovlec pe cinste,va recomand si voua sa faceti aceasta reteta
Pentru aluat
e nevoie de două căni de făină, un ou, o lingură de zahăr, puțină sare, o lingură de miere, o lingură de oțet de mere, două linguri de ulei și o cană de apă călduță. Nu-s multe, după cum vedeți. Umplutura-o bucată sănătoasă de dovleac (am ales un dovleac dulce, bine copt), două cești de zahăr (îmi țin zahărul într-un borcan, închis ermetic, împreună cu două păstăi de vanilie, în felul ăsta am mereu zahăr cu aromă de vanilie), o căciulă de nuci și o lingură de scorțișoară. Mai întâi frământ aluatul, până se desprinde de pe degete.� Îl las să se odihnească până rezolv problema umpluturii.
Sparg nucile…
…și pun miezul la fiert în vin cu zahăr și scorțișoară.
Dovleacul, dat prin răzătoare și amestecat cu zahăr și scorțișoară, a fost înmuiat pe foc preț de un sfert de ceas, fără apă sau ulei.
Am mărunțit miezul de nucă și l-am amestecat cu dovleacul.
Am întins aluatul în foi subțiri. Pe jumătate din suprafața foilor am pus umplutură de dovleac și nuci.
Am rulat foile și am obținut niște suluri pline cu dovleac dulce și aromat.
Am crestat sulurile, le-am uns cu ou bătut și le-am pus în cuptor pentru 35 de minute la 170 de grade Celsius (puteți să mai mergeți în sus până la 180 de grade dar e important cum coace cuptorul vostru, s-ar putea ca, totuși, 180 de grade Celsius să fie prea mult în anumite cazuri).
După ce am scos plăcinta din cuptor, am lăsat-o să se răcească și abia apoi am pudrat-o cu zahăr.
Dacă mă pomenesc cu un ceas de vreme liber, poate fac în week-end plăcinta asta, că mi-a crescut pofta uitându-mă din nou la ea
va doresc pofta buna