ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Zacuscă Ţărănească

Zacuscă Ţărănească

 

 

 

Bunica, după ce a cules recolta toamnei… din vinete, gogoşari , ardei kapia, roşii, câţiva morcovi şi ceapă, vă va delecta simţurile cu o minunată zacuscă facută aşa cum ştie ea mai bine, adică cu vinetele şi ardei kapia copţi la plită, amestecând toate într-un ceaun pe foc de lemne cu  lingură din lemn pentru a capăta toate o savoare aparte.
Vă împărtăşeşte desigur şi reţeta pentru o porţie de 17-18 borcanele, şi anume:



  • 1/2 kg de ceapă;
  • 2 kg de vinete;
  • 3 kg de gogoşari;
  • 3 kg de ardei kapia;
  • 1/2 kg de morcov;
  • 500 ml ulei;
  • 500 ml suc de rosii (1,5 kg de roşii);
  • boabe piper;
  • sare după gust.
Intreaga cantitate de vinete şi ardei kapia se coace  pe plită, la foc de lemne, apoi se curaţă (îndepărtând coaja, cotoarele şi seminţele de la ardei). Gogoşarii se spală, se curaţă de cotoare şi de seminţe. Ceapa şi morcovii desemenea se curaţă. Un sfat: ca să nu vă curgă lacrimile când curăţati şi tocaţi ceapa…ţineţi gura deschisă, desigur ca orice femeie care se respectă e imposibil ca bunica să stea fără să zică nimic, deci…sfat numai pentru bucătari.
Toate cele de mai sus se dau pe maşina de tocat in castroane separate. Morcovul se dă pe razatoarea mică.
Sucul de roşii se face astfel: se spală roşiile, se dau pe maşina scoţându-se sâmburii, se pun la fiert cu puţină sare timp de aproximativ o oră, până când scade şi devine un suc gros.
Se pune ceaunul la foc, se adaugă uleiul şi ceapa mestecându-se timp de 20-25 minute până ce ceapa capătă o culoare gălbuie, apoi se adaugă morcovul. După 25 de minute se adaugă gogoşarii, apoi după alte 25 de minute ardeii kapia şi apoi după acelaşi timp se pun vinetele. La final după o jumătate de oră se pune sucul de roşii, boabele de piper şi sarea.
Când uleiul se ridică la suprafaţă se ia de pe foc.
După ce s-a răcit puţin se pune în borcanele sterilizate în prealabil, se pun capacele apoi se pun la sterilizat. Sterilizarea se face astfel: se pun borcanele într-o oala cu fund plat, se pune un ştergar la fund, apoi borcanele, si se adaugă apa cât să fie până cu un deget mai jos decât capacul borcanelor. Se pune la foc şi din momentul în care apa incepe să fiarbă se lasă 30 de minute. Se lasă până a doua zi să se racească, apoi se pun in camară.
Aveţi reteţa, vă trebuiesc legumele (să fie de la ţărani ca acelea au gust autentic) şi spor la treabă sau…vă trimite bunica un borcan de pe rafturile cămării ei.