ingrediente
400 g faina
150 g unt sau margarina
100 g iaurt sau smantana
o lingurita praf de copt
50 - 100 g zahar
4 oua mari
un varf de lingurita sare
coaja rasa de lamaie
mod de preparare
Intr-un castron freci untul moale sau margarina cu zaharul pana cand se omogenizeaza, adaugi smantana sau iaurtul, coaja de lamaie, sarea, galbenusurile si, la urma faina, pe care ai amestecat-o neaparat cu praful de copt. Acesta, in contact cu iaurtul sau smantana, se descompune si degaja bioxid de carbon, care fragezeste aluatul.
Aluatul il amesteci cu mana, fara sa il framanti, pana cand se incorporeaza toate ingredientele, apoi il pui pe o foaie de nailon asezata pe masa si presarata cu putina faina. Ii dai forma de dreptunghi si il aplatizezi cu palma, ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si marginile drepte. Dupa aceea, il intinzi in foaie dupa dimensiunile unei tavi mari de circa 28/44 cm. Poti lasa foaia mai groasa, ca sa o pui mai usor in tava si o mai intinzi cu mana, cat este necesar, ca sa acopere toata tava. Dupa ce ai asezat-o in tava neunsa, presari peste foaie o lingurita de gris.
va doresc pofta buna