Peştele este bun pentru creier
Consumul de peşte cel puţin o dată pe săptămână este benefic pentru creier, încetinind apariţia declinului mintal asociat înaintării în vârstă cu aproximativ 3-4 ani.
În plus o dietă bogată în peşte ajută la menţinerea unei minţi ascuţite. Oamenii care mănâncă peşte reduc riscul de a suferi de Alzheimer sau atac cerebral. Peştele cum ar fi somonul sau tonul care sunt bogate în acizi graşi omega-3 de asemenea previn bolile de inimă.
S-a constatat că oamenii care consumă o masă cu peşte pe săptămână au un declin anual al gândirii cu 10% mai scăzut, în timp ce aceia care consumă două mese cu peşte pe săptămână prezintă o reducere a declinului cu 13%.
Femeile însărcinate, mamele care alăptează şi copiii trebuie să evite anumite specii de peşte cu nivel ridicat de mercur, cum ar fi rechin, peşte spadă, macrou, deoarece mercurul dăunează creşterii creierului la fetuşi şi copii.
Pestele, sanatos si bun pentru silueta
Ce tipuri de peste contin cei mai multi agenti nutritivi?
Pestele gras, de tipul somon, somn, macrou, calcan, crap contine o cantitate mai mare de grasimi bune din grupul Omega 3 si implicit mai multi agenti nutritivi decat alte tipuri de peste.
Cum ne ajuta pestele sa ne mentinem silueta de vara dupa venirea sezonului racoros, cand suntem predispusi la acumularea kilogramelor din cauza lipsei de activitate fizica?
Pestele are un aport caloric mai mic decat al altor tipuri de carne. In plus, senzatia de satietate care apare in urma consumului unui fel de mancare cu peste este destul de pronuntata. Desigur, conteaza foarte mult si ce garnitura alegem pentru acest peste si este bine sa optam pentru legume la gratar, orez sau chiar cartofi, dar nu prajiti, ci preparati cu foarte putina grasime in cuptor sau natur. Iar daca urmarim sa ne mentinem silueta, este bine sa optam chiar pentru variantele de peste mai slab: pastrav, dorada, salau.
Care este cea mai sanatoasa metoda de preparare?
Cel mai bine este sa preparam pestele la cuptor, apoi, pe gratar si doar in ultimul rand sa-l prajim.
Cat de benefic este pestele pentru copii?
Pestele este foarte bun pentru copii, mai ales prin prisma completarii necesarului de Omega 3. Asa cum ne atrag atentia specialistii, nu numai in tara noastra, dar la nivel international, aportul de grasimi Omega 3 este mult sub nivelul recomandat de societatile internationale de sanatate si nutritie. De aceea, nu trebuie sa uitam ca acizii grasi Omega 3 sunt esentiali in dezvoltarea si functionarea optima a creierului, in dezvoltarea si functionarea optima a retinei si, de fapt, in functionarea normala a fiecarei celule din organismul nostru.
De la ce varsta le putem da celor mici fructe de mare?
In general, recomandarile concrete de alimentatie pentru copii le fac medicii pediatri, tocmai pentru ca au in vedere modul individual de dezvoltare al fiecarui copil, alergiile pe care le au copiii si nivelul lor de sanatate general. De obicei, pestele e foarte bun pentru cei mici, dar, din nou, privind varsta de la care le putem da celor mici fructe de mare, sfaturile nutritionistilor ar trebui sa fie strans legate de cele ale pediatrilor.
Cum trebuie gatite fructele de mare (calamar, creveti, caracatita etc.) pentru a fi usor digerabile?
In principiu, fructele de mare se fierb si apoi se marineaza. Este nevoie insa de ceva experienta pentru a le pregati cum trebuie. In functie de marimea lor, pot fi pregatite la gratar, fierte in vin, usturoi si ierburi aromatice sau mai exotic, servite in supe scazute, cu adaos de sos de usturoi si paine prajita si ierburi aromatice. Difera modul de preparare foarte mult in functie de zona de unde provin, in functie de tipul de bucatarie care le foloseste.
La noi in tara, vin mai mult congelate si rareori proaspete in cutii cu gheata (si cateodata prefierte), desi am putea folosi fructe de mare provenite din tara. Putini stiu de rapane (acei melci spirala din Marea Neagra), care se pregatesc la gratar sau cu sos de rosii, usturoi, condimente si patrunjel tocat marunt, servite cu un vin alb demisec. Foarte atente trebuie sa fie insa persoanele cu alergii alimentare, cand comanda un meniu exotic sau care contine fructe de mare, sa se asigure ca preparatul pe care il comanda nu contine ingrediente cu efect alergogen.
Ce garnituri completeaza numarul nutrientilor necesari din farfurie?
Recomand legumele, preferabil la gratar, la cuptor sau sotate intr-o margarina de buna calitate. Pentru a completa meniul, este nevoie de carbohidrati lenti, cum ar fi orez, paste din grau dur, preferabil integral sau chiar paine integrala sau cartofi.
Ce alt aliment il recomandati ca “izvor de sanatate” in acest anotimp?
Nu este vorba de un anumit aliment, ci de echilibru: echilibru si variatie in alimentatie si implicit echilibru in stilul de viata. Recomand legumele in stare cruda sau preparate in asa fel incat sa ramana putin crocante, uleiuri vegetale in locul grasimilor animale, peste sau carne slaba in loc de carne grasa, garnitura de cartofi, orez, paste, preparata preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prajire.
Pentru o alimentatie echilibrata, masa de pranz ar trebui sa se incadreze intre 700 si 1.000 kilocalorii, iar cina sa nu depaseasca 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul sa nu treaca de 100 de kilocalorii, o alegere potrivita in acest sens fiind inghetata, in special cea pe baza de lapte. In rest, e bine sa-l intrebi pe chelner cum sunt preparati cartofii din garnitura, daca sunt pregatiti la cuptor sau la tigaie, in ulei, sau daca tipul de carne preferat e facut la gratar ori in tigaie. Dupa aceea, mingea e la tine.
Peştele, bun pentru inimă şi vedere
Ţineţi post? Trebuie să ştiţi că există zile în care aveţi voie să mâncaţi peşte. Profitaţi de ele şi de beneficiile pe care le aduce carnea albă organismului. Iată care sunt acestea.
Protejează inimaAcizii graşi omega 3 care se găsesc în peşte sunt esenţiali pentru funcţionarea corectă a sistemului cardiovascular. Protejează arterele, venele şi sângele.
O dietă bogată în peşte ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, asta deoarece peştele previne acumularea de trigliceride şi cheaguri de sânge şi reduce nivelul de colesterol din sânge.
Previne cancerul
Acizii graşi omega 3 ajută la prevenirea a trei tipuri de cancer: sân, colon şi prostată. Suplimentele de ulei de peşte sunt benefice şi pentru pacienţii care suferă de hiperlipidemie.
Îmbunătăţeşte vederea
Peştele îmbunătăţeşte vederea şi luptă împotriva degenerării maculare. Previne sindromul ochilor uscaţi şi glaucomul. De asemenea, peştele reduce inflamaţiile de la nivelul ochilor şi ajută la funcţionarea corectă a vaselor de sânge din zona oculară.
Întârzie îmbătrânirea pielii
Peştele este benefic şi pentru piele, căreia îi păstrează elasticitatea şi tinereţea pentru o perioadă mai mare de timp. Uleiul de peşte previne ridurile, şi îmbătrânirea prematură.
Menţine sănătatea creierului
Acizii graşi omega 3 ajută la dezvoltarea corespunzătoare a creierului. Peştele măreşte concentrarea şi memoria atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. De asemenea, peştele este util şi în tratarea unor afecţiuni precum Alzheimer.
Bogat în proteine
Peştele este unul dintre cele mai sănătoase şi benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat în grăsimi saturate, proteine şi acizi graşi omega 3.
Este un aliment care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, datorită vitaminelor, mineralelor şi nutrienţilor pe care îi conţine şi care ajută la menţinerea unei sănătăţi de fier. Peştele poate fi preparat şi consumat la cuptor, la grătar, la aburi sau prăjit.