Rubarba murata la borcan
Rubarba este cunoscuta ca “planta placintelor“, insa nu e aceasta singura ei utilizare posibila. Din rubarba se poate face un gem sau un compot foarte gustos, dar azi mi-am propus sa va impartasesc o mai noua descoperire: reteta de rubarba murata. Va asigur ca rubarba murata nu e doar aspectuoasa, prin rozul placut in care e colorata, ci si foarte gustoasa. Merge de minune langa o friptura, dar si ca ingredient al unor salate, atunci cand se doreste un plus de aciditate, de prospetime, pentru a echilibra restul ingredientelor. Rubarba murata se pregateste foarte usor, in doar cateva minute, iar reteta pe care v-o ofer este pentru un singur borcan de 800 de ml., eventual o puteti pregati o data de proba si daca va place, repetati experienta :), ca eu, una, asa am facut.
Timp de pregatire: oreTimp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan 800 ml.
Grad de dificultate: usor
Ingrediente rubarba murata:
- 4-5 tulpini de rubarba
- 150 de grame de zahar
- 80 de ml. de otet de mere sau de vin alb
- 150 de ml. de apa
- 1 frunza de dafin
- 10 boabe de piper rosu
- 1 lingurita de sare
Cum nu se poate mai simplu:
1. rubarba se spala bine si se feliaza in bucatele de aproximativ 1 cm. (poza 1).
2. toate ingredientele in afara de rubarba se pun pe foc intr-o craticioara si se dau in clocot (poza 2).
3. deindata ce zaharul si sarea se dizolva, se adauga rubarba in craticioara (pzoa 3; focul se reduce si se mai tine pe foc 3 minute.
In cazul in care se doreste sa se pastreze pentru iarna, rubarba si zeama din craticioara se toarna intr-un borcan sterilizat, procedeul sterilizarii l-am descris aici. Se infileteaza imediat capacul (sa fie un capac bun, care inchide etans) si se infasoara borcanul in multe straturi textile, ca sa se raceasca lent.
Daca se doreste sa se consume imediat, se lasa sa se raceasca, se da la frigider pentru cel putin 3 ore si… pofta buna!