Cotlete bănăţene
De ce “cotlete bănăţene“? Păi, de-aia, că exista şi “varză a la Cluj”, “ciorba rădăuţeana” s-a inventat deja, şi dacă Ghiroda e-n Banat şi aici am descoperit eu o reţetă culinară atat de faină, că dacă-o veţi incerca, imi veţi ruga de sănătate, hai să se numească şi cotletele astea “bănăţene”. Reţeta a apărut datorită nevoii crescânde a familionului de a manca ceva “apăsat”. Nu ştiţi ce-i aia? Păi, e mai simplu să vă spun ce anume nu e: raviolli sigur nu se incadrează in acest concept, nici salatele, nici mămăliguţa cu brânză slabă de vaci :P. Deci, ajunge cu dezintoxicarea dupa sărbători, vrem ceva cu carne de porc, cu cartofi, cu varză, să fie consistent şi bun şi săţios, au zis ei, iar eu m-am conformat:
Ingrediente:
- atatea cotlete zdravene de porc, cati flamanzi aveti de hranit, eu am facut 3 cotlete, 2 cu os, 1 fara os, (ideea e sa fie felii groase in greutate de ~200 de grame, daca sunt fara os, respectiv ~250 de grame daca sunt cu os cu tot)
- cate 100 de grame de varza alba, dulce / fiecare felie de cotlet (varza tocata ca pentru salata sau varza calita)
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- 4 linguri de pesmet (daca pregatiti mai multe cotlete, va fi nevoie de mai mult pesmet)
- 1 lingura de ceapa tocata foarte fin
- 1 catel mare de usturoi, zdrobit si tocat
- 1 lingura de cimbru proaspat, tocat
- 1 lingura de patrunjel verde, tocat
- 2 linguri de parmezan razuit
- 2 albusuri de ou (sua 1 ou intreg)
- sare si piper
Mai intai, varza tocata ca pentru salata se caleste intr-o lingura de ulei de masline, (un vas antiaderent e ideal) amestecand des, ca sa se inmoaie si sa se rumeneasca pe alocuri. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se da deoparte.
Fiecare felie de cotlet se cresteaza la mijloc, obtinandu-se un buzunar adanc (in cazul cotletelor cu os, crestatura sa fie perpendiculara pe os).
Se bat cotletele usor cu ciocanul pentru carne, cu grija ca sa nu se desprinda jumatatile una de cealalta, se sareaza si se pipereaza.
Varza calita se imparte pe fiecare felie de cotlet si se preseaza usor.Se inchid cotletele cu scobitori, astfel incat umplutura de varza sa nu poata iesi.
Se amesteca pesmetul, ceapa si usturoiul fin tocate, verdeturile si parmezanul.
Albusurile (sau oul intreg) se bat cu furculita impreuna cu putina sare, atat cat sa se desfaca.
Fiecare cotlet se trece prin oul batut, apoi se imbraca in amestecul cu pesmet, presand bine cu palma, ca sa adere cat mai bine de carne.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Intr-o tigaie, se incing cele 3 linguri de ulei de masline ramase si se prajesc cotletele 2-3 minute pe fiecare parte, doar atat cat sa se formeze crusta.
Se transfera cotletele pe o tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul deja incins.Se coc la cuptor timp de 25-30 de minute (sunt felii groase).
Timpul in care au stat cotletele la cuptor mi-a fost suficient pentru a pregati si o garnitura, eu am pus langa cotelele bănăţene niste cartofi ardelenesti si o salata de sfecla rosie, foarte potrivita pentru a contrabalansa cu dulceata ei gustul rustic si robust al mancarii. Am avut parte de un pranz pe cinste!