Salate
Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.
Spor la gatit si pofta buna !
31. Salata de papadie, ardeleneasca
Ingrediente: 3-4 pumni de papadie, 3-4 cartofi mijlocii, 1 lingura otet, 1 lingura si jumatate untdelemn, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Papadia se curata bine, se spala si se taie marunt. Se curata cartofii de coaja, se spala si se pun la fiert in apa cu sare, dupa gust. Cand s-au fiert, se scoate o jumatate de pahar de zeama careia i se adauga otet, pana ce gustul ii devine placut. Cartofii se scot din zeama, se taie cubulete, se pun peste pap'adie, se adauga sare, untdelemn si otet, impreuna cu zeama de la cartofi, scoasa anterior. Se serveste rece.
32. Salata de papadie, simpla
Ingrediente: 3 pumni papadie bine curatata, 1 lingura otet, 1 lingura si jumatate untdelemn, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Papadia se curata bine, se spala in mai multe ape, se taie apoi marunt. Se lasa in apa cu sare pret de 5-10 minute, apoi se spala bine in jet de apa si se scurge. Se adauga sare, untdelemn si otet. Se amesteca bine.
33. Salata de rascovi
Ingrediente: 2 pumni de rascovi, 1 capatana usturoi, 2 linguri otet, 1 lingurita untdelemn, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Rascovii se spala bine, in mai multe ape, de eventualele resturi de iarba si nisip, se taie coditele avand grija insa sa nu se piarda mult din sucul rosu si picant pe care il contin. Se pun apoi la fiert impreuna cu apa, otetul, sarea si usturoiul curatat si zdrobit. La sfarsit se pune o lingurita de untdelemn. Se servesc in stare rece ca o salata obisnuita. Sucul propriu fiind putin aromat, nu este necesara condimentarea cu piper.
Varianta: in unele zone ale tarii, buretii se spala, se curata si se prajesc in untdelemn incins, se scurg, adaugand apoi sosul format din otet, sare, usturoi si foarte putin untdelemn.
34. Salata de rosii
Ingrediente: 4 rosii mijlocii, 4 lingurite untdelemn,
1 ceapa (eventual), 1 lingura marar tocat marunt, sare, dupa gust.
1 ceapa (eventual), 1 lingura marar tocat marunt, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Rosiile se spala, se taie rondele. Se pun intr-un castron, se adauga sare, marar si untdelemn. Dupa gust, se poate pune si o ceapa taiata marunt.
35. Salata de sfecla rosie I
Ingrediente: 2 sfecle mijlocii, 1-2 lingurite untdelemn, 1 varf de cutit zahar, sare, zeama de lamaie, otet, dupa gust, 1 varf de cutit chimen macinat.
Mod de preparare: Sfecla se spala bine si se pune la fiert in apa clocotita, cu sare, dupa gust. Dupa ce a fiert se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Se adauga zeama de lamaie (sau otet), zahar, sare, untdelemn si chimen.
36. Salata de sfecla rosie II
Ingrediente: 250 g sfecla rosie (2 bucati potrivit de mari), 3 lingurite untdelemn, 1 lingurita hrean ras,
1 lingurita zahar, 1 lingurita otet, sare, dupa gust.
1 lingurita zahar, 1 lingurita otet, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Sfecla se spala bine si se pune la fiert, adaugand sare, dupa gust. Dupa ce s-a fiert (se incearca cu o furculita) se scurge apa, se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Se prepara sosul din hreanul ras marunt, zahar, otet, untdelemn si sare, se amesteca cu sfecla.
37. Salata de varza alba
Ingrediente: 1 varza alba de marime mijlocie, 1 lingura untdelemn, 2 lingurite otet, 1 lingurita chimen, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Varza se spala, se taie fideluta, apoi se adauga untdelemn, otet, chimen si sare, dupa gust.
38. Salata de varza murata I
Ingrediente: 1 varza murata mica, 1 lingura untdelemn, 1 lingurita chimen, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Varza se taie in fasii mici, se adauga untdelemn si chimen si putina sare.
39. Salata de varza murata II
Ingrediente: 300 g varza murata tocata marunt, 1 lingura margarina vegetala, 1 lingura untdelemn, 2 lingurite chimen, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Varza murata se spala cu apa, se pune intr-o sita sa se scurga de apa, se amesteca apoi cu margarina, untdelemn, chimen si sare, dupa gust.
40. Salata de varza rosie I
Ingrediente: 1 varza rosie potrivita ca marime, 1 lingura untdelemn, 3 lingurite otet, 2 lingurite zeama de lamaie, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Varza se spala, se taie fideluta, se freaca cu sare si putina zeama de lamaie. Se adauga apoi untdelemn si otet.