ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

10 retete Salate


Salate

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.
Spor la gatit si pofta buna !

41. Salata de varza rosie II

Ingrediente: 250 g varza rosie, 1 ceapa, 1 mar copt la cuptor, 1 lingurita zeama de lamaie, otet, dupa gust, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Varza se spala, se curata de cotor si se taie fideluta. Se amesteca apoi cu ceapa taiata marunt, bucatelele de mar, zeama de lamaie, otetul si sarea. Se lasa 5 minute sa se imbibe bine.

42. Salata de verdeturi

Ingrediente: 1 lingura leustean tocat, 1 lingura marar tocat, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura frunze de telina tocate, 1 lingura tarhon, sare, piper, dupa gust.
Ingrediente sos: 1 lingura mustar, 1 lingura ceapa rasa, 1 lingura usturoi pisat, 1 lingura untdelemn, 1 lingura otet de mere, 2 linguri apa.
Mod de preparare: Toate ingredientele au fost bine spalate si tocate marunt. Se amesteca intr-o cratita mai mare decat castronul in care vom servi salata, se toarna peste ele sosul si se lasa sa stea cam 20 de minute. Apoi se pun sarea si piperul, dupa gust, se amesteca si se trece salata intr-un castron.
Preparare sos: Se freaca bine mustarul cu untdelemnul, se incorporeaza, incet-incet, ceapa rasa si usturoiul zdrobit, astfel incat sa se obtina o crema omogena groasa, care se dilueaza cu otet de mere si apa (astfel proportionate ca sa nu fie sosul prea acru).

43. Salata de vinete

Ingrediente: 2 vinete de marime mijlocie, 200 ml untdelemn, 1 ceapa mijlocie, 4 catei de usturoi, sare, dupa gust, rosii (eventual)
Mod de preparare: Vinetele se coc bine pe plita de la soba sau pe o bucata de tabla pusa pe aragaz. Se curata de coaja si se toaca marunt, cu un satar de lemn pe o planseta de lemn. Apoi se freaca intr-un castron cu o lingura de lemn, se adauga, treptat, untdelemn, sare, usturoiul zdrobit si ceapa taiata foarte marunt. Se garniseste cu felii de rosii.

44. Salata din orez

Ingrediente: 5 linguri orez, 20 de masline, 1 rosie galbena, 5 fire de ceapa verde (sau 1 fir de praz), 3 lingurite de patrunjel verde tocat marunt, 1 ardei gogosar verde, 1 lingura untdelemn, 1 lingura otet (sau 1 lingurita zeama de lamaie), sare, piper.
Mod de preparare: Orezul se spala si se pune la fiert. In acest timp se spala zarzavaturile si legumele, se spala maslinele in cateva ape. Se curata ceapa ori prazul si se taie rondele marunte-marunte. Rosia se taie rotund. Gogosarul se taie felii. Se scot samburii din masline sau nu; se taie in doua ori se lasa intregi. Orezul fiert se scurge, se "sperie" cu apa rece; se pune la scurs. Se amesteca toate ingredientele din reteta, fara rosie, ardei si masline. Cu acestea se orneaza castronul ori platoul pe care am pus salata.

45. Salata mixta

Ingrediente: 1 ceasca varza alba cruda taiata marunt, 1 ceasca varza rosie cruda taiata marunt,
1 ardei gras, hazmatuchi, tarhon, 1 lingura otet
sare, dupa gust.
Mod de preparare: Varza, si alba si rosie, taiata fideluta, ardeiul, curatat de cotor, seminte si taiat in rondele fine, se amesteca cu verdeturile tocate marunt (hazmatuchi, tarhon si busuioc), untdelemnul, otetul si apoi se pune sare,dupa gust.

46. Salata mixta cu taitei

Ingrediente: 150 g taitei (fara ou), 2 rosii, 100 g mazare boabe (fierte), patrunjel verdeata.
Ingrediente sos: 1 lingura otet, zeama de lamaie,
ketchup de tomate, 1 lingurita zahar, 1 lingurita untdelemn, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Pastele fainoase se fierb in apa cu sare (sa nu fie prea moi), apoi se scurg. Rosiile se curata de cotor se taie feliute. Mazarea boabe se fierbe in apa cu sare (daca este luata din conserva nu se mai fierbe). Patrunjelul verde se toaca marunt. Se amesteca taiteii, mazarea si rosiile. Se toarna sosul. Se lasa zece minute inainte de-a o servi.
Preparare sos: Se prepara un sos din untdelemn, otet, zahar, sare, zeama de lamaie si ketchup.

47. Salata mixta de vara

Ingrediente: 1 salata, 2 ardei grasi, 4 rosii mijlocii,
4 castraveti mijlocii, 1 lingura masline, 4 fire ceapa verde, 5 ridichi de luna.
Ingrediente sos: 2 linguri untdelemn, 3 lingurite otet (sau zeama de lamaie), 2 linguri apa, sare.
Mod de preparare: Salata se spala si se taie in fasii de circa 2-3 cm. Ardeii se spala, se curata, se taie rondele subtiri. Rosiile se spala si se taie rondele. Castravetii se curata de coaja si se taie felii subtiri (pe razatoare). Ceapa verde, spalata, se taie in rondele. Ridichile spalate, se taie in sferturi. Se amesteca, se toarna sosul, se garniseste cu masline.
Preparare sos: Untdelemnul, sarea, otetul si apa, se bat bine toate cu un tel si se amesteca cu restul de legume.

48. Salata mozaic

Ingrediente: 1 varza rosie mica, 1 varza alba mica,
varza de China (taiata marunt, daca este posibil), 1 ardei gras, salata verde (o capatana).
Ingrediente sos: busuioc, tarhon, marar, hazmatuchi, untdelemn, otet, sare.
Mod de preparare: Se curata verzele. Se spala salatele frunza cu frunza si se storc bine. Toate se taie fidelute. Se scot cotorul si semintele de la ardei, se taie inele. Se pune peste ele sosul si se lasa sa se imbibe.
Preparare sos: Se spala bine verdeturile, se toaca marunt-marunt si se amesteca cu untelemn, sare si putin otet astfel incat sa rezulte un sos foarte bine omogenizat. Cantitatile de ingrediente sunt la alegerea fiecaruia, in functie de gustul fiecaruia.

49. Salata verde

Ingrediente: 2 salate, 3 lingurite untdelemn, o jumatate lingura zeama de lamaie (sau 3 lingurite otet), marar tocat marunt, 3 fire ceapa verde, 4 ridichi de luna, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Salata se spala bine, se desfac frunzele, se rup bucati de 3-4 cm, se spala si se taie ceapa verde in rondele, se pun sare, otet sau zeama de lamaiej ridichile tocate in felii rotunde, subtiri, untdelemnul sj mararul tocat marunt. Se serveste imediat.

50. Salata verde cu cartofi

Ingrediente: 1-2 salate, 2 lingurite otet, 2 lingurite untdelemn, 2 cartofi mijlocii, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Se spala bine salata, se usuca intr-o panza curata se taie fideluta. Se curata cartofii de coaja si se fierb in apa cu sare, dupa gust. Din apa in care au fiert cartofii se scot 2-3 linguri, se amesteca cu otet, se adauga apoi untdelemnul si se pune sare. Totul se toarna peste salata amestecata cu cartofii fierti, raciti si taiati cubulete. Se serveste imediat.