Sarmalute în foi de viţa
Pentru 10 portii:
- 600 g carne de vita,
- 400 g carne de porc,
- 200 g ceapa,
- 1 legatura marar,
- 1 legatura patrunjel,
- 100 g orez,
- 100 ml ulei,
- 600 g foi de viţă,
- 500 g sos besamel,
- 500 ml supa,
- 300 g smintînă,
- 3 g sare de larmîie sau 500 ml bors,
- piper, sare, dupa gust.
Preparare: carnea se spala, se zvinta si se taie bucati. Ceapa se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in ulei cu adaos de apa, apoi se raceste. Foile de vita se oparesc si se mentin m apa rece. Orezul se alege, se spala, se scurge si se opareste, apoi se scurge si se raceste. Car nea si ceapa se tree prin masina de tocat carne. In compozitia rezultata se adauga orezul oparit, piperul si mararul taiat marunt. Din aceasta compozitie se formeaza sarmalute. !n vasul de fierbere se asaza un rind de foi de vita, pe fundul vasului, apci, sarmalutele de jur-imprejurul cratitei. Se acopera cu foi de viţă si se fierb in supa cu apa cca 40 minute. In timpul fierberii se pregateste sosul besamel in care se adauga sarea de lamiie dizolvata in putina apa, care se toarna in vasul cu sarmalute, pe toata suprafata, dind in prealabil frunzele de la suprafata la o parte si se mai fierb cca 20 minute. Sarea de lamiie poate fi inlocuita cu bors fiert. La servire se asaza portia de sarmalute (4-5 bucati) in farfurie si smintina deasupra.