sarmale in foi de vita
Ingrediente
Reteta de sarmale in foi de vita
Foile de viţă se curăţă de codiţe, se spală, se opăresc în apă clocotită şi se răcesc. Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se înăbuşă în ulei şi 50 ml de apă. Morcovii şi ţelina se curăţă, se spală şi se taie felii. Orezul şi arpacaşul se fierb pe jumătate, separat, în apă cu sare, apoi se scurg. Carnea şi ceapa înăbuşită se toacă în robot. Pătrunjelul şi mărarul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Borşul se fierbe şi se strecoară.
Mod de preparare sarmale in foi de vita
Carnea tocată se amestecă cu sare, piper, pătrunjelul verde, arpacaş şi orez. Această compoziţie se împarte în bucăţi, care se rulează fiecare în câte o foaie de viţă, iar capetele se introduc în interior. Sărmăluţele astfel preparate se aşază într-o cratiţă.
Sosul se prepară astfel: ceapa (100 g) se înăbuşă în ulei şi 50 ml de apă, se adaugă morcovii şi ţelina şi se continuă înăbuşirea. Se adaugă apoi făina dizolvată în 50 ml de apă rece, borş şi sare. Se fierbe totul 30 de minute, apoi se pasează acest sos peste sărmăluţele. Se mai ţine vasul la foc moderat circa 45 de minute, iar spre sfârşit se adaugă mărar.
Servirea
Sărmăluţele se servesc calde, cu iaurt deasupra.