Insuficienta cardiaca,hipertensiune
Retete regim pentru insuficienta cardiaca, hipertensiune - dieta pentru boli cardiovasculare.
In insuficienţa cardiacă, tratamentul dietetic urmăreşte să asigure bolnavului un minimum de calorii necesar, fără să încarce circulaţia, să combată acidoza de care suferă cardiacii decompensaţi şi să evite formarea edemelor, favorizand diureza, prin mobilizarea lichidelor reţinute în organism. De aceea, la o raţie calorică redusă se vor da puţine lichide şi mai ales se va restrange consumul de sare. Alimentele vegetale vor fi zilnic recomandate bolnavilor, pentru bogăţia lor în radicali bazici cu rol alcalinizant. S-a calculat că zece zile de regim de crudităţi vegetale sporesc apreciabil rezerva alcalină. In plus, alimentele vegetale conţin săruri de potasiu, care au un efect diuretic. Forma sub care aceste alimente sunt date bolnavilor cardiaci nu este indiferentă. Fiind bogate în celuloză, legumele şi fructele vor fi date rase mărunt, sub formă de sucuri sau fierte şi pasate. In acest din urmă caz vom avea grijă să le fierbem într-un volum mic de lichid, care va fi dat bolnavului în cursul zilei, ca băutură sau în preparate culinare, pentru a nu se pierde sărurile minerale, care, fiind solubile, trec în apa de fierbere. Prin manoperele culinare indicate, celuloza devine mai digestibilă, evitîndu-se astfel accentuarea balonării abdominale de care suferă în general cardiacii şi care poate jena travaliul inimii. Proteinele şi grăsimile se dau cu moderaţie. Primele au o mare acţiune dinamică specifică, ce trebuie avută în vedere la cardiacii cu metabolismul bazai deja crescut. Grăsimile se digeră greu şi, date în exces, tind să se depună, mărind greutatea bolnavului cardiac, ceea ce nu este de dorit.
In hipertensiunea arterială este indicată aceeaşi dietă. Reducerea volumului circulant printr-o dietă hipocalorică, cu sare redusă şi cu puţine lichide, are un efect salutar asupra tensiunii. Cum hipertensiunea deschide drumul aterosclerozei, vom scădea consumul de alimente prea grase sau bogate în colesterol, ca gălbenuş, creier, viscere în general şi grăsime în exces. Se preferă uleiurile vegetale, din germeni de porumb şi de floarea-soarelui. Atragem atenţia în mod special asupra faptului că dieta se calculeaza in general la 2 500 de calorii, pentru a evita îngrăşarea bolnavilor. Aceasta este o condiţie indispensabilă pentru succesul tratamentului, atat în bolile de inimă, cît şi în hipertensiunea arterială. In scopul scăderii greutăţii la o cifră subnormală, se recomandă introducerea unor zile de orez, fructe şi legume, în care timp bolnavul nu va lua nimic altceva decît alimentele menţionate, în cantităţi limitate şi sub forma a cinci-şase mese în decurs de 24 de ore. In cazul coexistenţei obezităţii cu o boală cardiovasculară, cura de slăbire este obligatorie. De asemenea se recomandă zile de fructe în fiecare săptămană.
Indicaţii:Boli de inimă şi hipertensiune arterială compensate, ateroscleroză
Alimente permise: Lapte cu măsură, ceai, chisel, sucuri de fructe şi legume cu măsură, pîine fără sare, cartofi, orez, gris, paste făinoase, zarzavaturi, legume, fructe, carne, paste (acestea vor fi fierte, apoi prăjite), de două-trei ori pe săptămană, peşte de rau (şalău, lin, crap, păstrăv), ouă (în ateroscleroză, gălbenuş cu măsură), branzeturi nesărate, budinci, omlete, grăsimi, supe de lapte, zarzavaturi şi fructe în cantitate limitată, deserturi fără bicarbonat de sodiu, gelatine, creme, marmeladă, dulceaţă, sosuri de zarzavat, sare, nu mai mult de 5 g pe zi, ierburi aromatice.
Alimente nepermise: Băuturi alcoolice, cafea, lichide peste cantităţile permise, carne mai des de două-trei ori pe săptămînă (în ateroscleroză), peşte de mare, peşte sărat, afumat, ouă prea multe, creier (în ateroscleroză), branzeturi sărate, grăsimi prea multe (în ateroscleroză), supe de carne, de oase, sare la prepararea mîncării, bicarbonat de sodiu la aluaturi, sosuri de carne.
Norme generale:
Se vor da mese cantitativ reduse şi frecvente.
Bolnavul nu va bea în timpul mesei.
Se recomandă o zi pe săptămînă regim de crudităţi (salate, fructe, sucuri de fructe).
Toate felurile vor fi pregătite fără sare; se vor permite 5 g sare pe zi, care se vor da în mîna bolnavului să şi-o adauge la masă.