Fierul si dietele vegetariene - avantaj vegetarienii?
Vegetarienii nu sunt mai anemici decât nonvegeienii. Aceştia din urmă au, în general, depozite mai mari de fier în organism, mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Prea mult fier în organism poate constitui un dezavantaj. Cu ani în urmă, ferul din carne şi produsele carnate a fost considerat superior, dar astăzi, cercetătorii descoperă că vegetarienii sunt avantajaţi şi la acest capitol. Prea mult fier în organism poate creşte riscul de boli cronice cum ar fi ateroscleroza (cardiopatia ischemică) şi cancerul. Cum? Fierul poate să promoveze procesul de oxidare şi de formare a radicalilor liberi. Aceste substanţe foarte reactive şi instabile pot provoca daune la nivel celular şi pot fi implicate în declanşarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Nonvegetarienii au dezavantajul că fierul din carne şi derivaţi se absoarbe cam în aceeaşi proporţie, indiferent de situaţia depozitelor din organism. De aici poate apărea condiţia de supraîncărcare cu fier, care poate fi un factor de risc în apariţia bolilor enunţate. Pe de altă parte, absorbţia fierului din alimentele vegetale este mai strict controlată, prin urmare este mai sigură, pentru că este mai sensibilă la nevoia de fier din organism. Datele actuale sugerează ideea că este mai sigur a se consuma fier din surse vegetale.
Nota: Un pahar de suc de portocale sau de roşii creşte de patru ori absorbţia fierului din alimente vegetale.