Gulas unguresc
Ingrediente:
- 1,5 kilograme pulpă de vită
- 2 kilograme de cartofi
- 2-3 cepe mari
- 3 ardei graşi sau kapia (frumoşi ar fi roşii)
- 2 ardei iuţi (după ce aţi verificat că cei roşii nu sunt iuţi)
- 4 roşii cărnoase (sau 2 conserve de roşii decojite)
- 50 grame de untură
- 2 linguri de boia de ardei dulce
- o lingură rasă de chimen
- 2-3 frunze de dafin (opțional)
- o legătură de pătrunjel care pocneşte de cât e de proaspăt şi crud e
- o linguriţă de zahăr
- Tăiaţi carnea de vită în cuburi potrivit de mari, cât o îmbucătură de bărbat. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în peştişori, nu foarte subţiri. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mărişoare. Lăsaţi cartofii într-un vas cu apă să nu se înnegrească. Curăţaţi ardeii graşi şi tăiaţi-i în pătrate mari. Procedaţi la fel cu cei mici dar pe care îi tăiaţi mai mărunt. Faceţi focul. Beţi o bere.
- Încingeţi untura în ceaun şi, după ce sfârâie bine, adăugaţi carnea de vită. Amestecaţi energic câteva secunde să se rumenească bine până când carnea începe să-şi lase zeama. Nu spumiţi că e păcat de Dumnezeu. Lăsaţi carnea să-şi facă de cap în amestecul ei, să prindă a se frăgezi înăbuşit. Când toată zeama a scăzut şi carnea prinde a se prăji din nou în grăsime, adăugaţi ceapa şi ardeii şi căliţi-i cu pricepere. Când prind a se înmuia adăugaţi boiaua şi seminţele de chimen (măcinat sau întreg). Lăsaţi-le şi pe ele să se rumenească. Aveţi grijă însă să nu le ardeţi. Stingeţi cu vreo doi litri şi jumătate de apă şi lăsaţi să fiarbă vreo jumătate de oră. Mai beţi o bere.
- Când carnea e aproape fiartă, adăugaţi cartofii şi roşiile (tăiate în bucăţi generoase), cu grijă să nu vă ardeţi (nu uitaţi că aţi băut deja două beri! lăsaţi-o mai uşor). Săraţi delicat amestecul şi dacă e prea puţin lichid mai completaţi. Nu exageraţi cu apa. Ingredientele trebuie să fie acoperite la limită. Adăugaţi şi linguriţa de zahăr care trebuie să taie din acreala roşiilor.
- Lăsaţi gulaşul să mai fiarbă vreo jumătate de oră. Carnea trebuie să fie moale, cartofii fierţi, iar fiertura grosuţă şi gustoasă. Completaţi cu sare şi piper. Dacă o doriţi mai groasă puteţi să legaţi fiertura cu puţină făină amestecată cu smântână sau suc de roşii. Aveţi grijă doar ca făina să fie bine înglobată în lichid înainte de a o turna în gulaş.
Serviţi cu pătrunjel tocat deasupra, o felie de pită neagră, un ardei iute şi o lingură de smântână lângă. Acum chiar puteţi bea o bere. Meritaţi!
Dacă faceţi gulaşul la ceaun aveţi grijă la foc. Să nu vă ardă. Nici pe dumneavoastră şi nici gulaşul.
După gust, se pot adăuga în gulaş şi două foi de dafin. Aveţi grijă, însă, la ele întrucât sunt cunoscute pentru aroma puternică şi capacitatea de a schimba -radical uneori – gustul mâncărurilor.
gulas unguresc
. Gasiti aici cele mai variate retete de gulas: de porc, de vita, de pui sau de legume (cartofi etc.)
Gulasul este la origine o supa ungureasca foarte raspandita in Europa centrala si mai ales in tarile strabatute de Muntii Carpati. El face parte dintr-o familie de feluri de mancare taranesti, alaturi de papricas si alte preparate condimentate cu paprika. Gulas ar putea inseamna, in traducere directa, "mancarea vacarului" pentru ca in limba maghiara "gulyás" inseamna, efectiv, "vacar".
De altfel, gulasul este la origine un fel de mancare specific vietii taranilor crescatori de bovine de pe Campia Tisei (Alföld). Initial, gulasul se consuma doar cu paine, fara niciun fel de garnitura si era preparat din vitel, bovinele fiind principalele animale crescute de unguri in acea perioada (pana in anii 1800). Cu timpul, ciobanii unguri au inceput sa creasca si oi si, in mod firesc, au folosit apoi si carnea de oaie in prepararea gulasului si a altor retete traditionale.
Avand in vedere simplitatea si conditiile necesare pentru prepararea gulasului, este foarte probabil ca atat originile sale, cat si a papricasului si a altor retete populare unguresti, sa dateze de mai multe secole de la prima lor mentionare intr-un manuscris datand din secolul al XVIII-lea.