gogosi fantezii
Ingrediente
Pt. 100 gogoşi de 120 g
Pentru maia
Pentru maia
- făină 2,000 kg
- drojdie de bere 0,300 kg
- zahăr 0,100 kg
- făină 5,600 kg
- ouă (16 bucăţi) 0,800 kg
- sau praf de ouă integral 0,180 kg
- zahăr 0,500 kg
- esenţă de rom 0,015 l
- sare 0,075 kg
- ulei 0,100 l
- ulei 1,100 l
- zahăr farin 0,200 kg
- vanilină
Reteta de gogosi fantezii
Făina se cerne. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece. Praful de ouă se dizolvă în circa 530 ml apă călduţă.
Prepararea maielei
Drojdia se amestecă cu zahărul şi se dizolvă în circa 1,400 l apă caldă (35-40°C), se adaugă treptat făina, se obţine maiaua peste care se presară puţină făină şi se lasă la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouăle se amestecă cu sarea, zahărul, esenţa de rom şi circa 2,200 litri apă caldă (35-40°C). Compoziţia obţinută se amestecă cu maiaua şi se frămîntă cu făina. Se obţine un aluat de consistenţă potrivită care se unge cu ulei la suprafaţă şi se lasă la fermentat (dospit) 30-40 minute.
Modelarea, prăjirea gogoşilor
Aluatul se împarte în 100 bucăţi egale, se modelează pe planşeta unsă cu ulei, în fitile de circa 25 cm lungime şi 2 cm grosime care se împletesc în două prin răsucire. Se aşază pe planşeta unsă cu ulei şi se lasă să crească la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.
Se introduc în baia de ulei încins, se prăjesc circa 5 minute pe o parte, apoi se întorc cu o paletă pe cealaltă parte şi se mai prăjesc aproximativ 5 minute.
După prăjire, se scot din baia de ulei, se aşază pe un grătar pentru a se scurge de ulei, se pudrează cu zahăr farin vanilat.
Prepararea maielei
Drojdia se amestecă cu zahărul şi se dizolvă în circa 1,400 l apă caldă (35-40°C), se adaugă treptat făina, se obţine maiaua peste care se presară puţină făină şi se lasă la fermentat (dospit) la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.
Prepararea aluatului
Ouăle se amestecă cu sarea, zahărul, esenţa de rom şi circa 2,200 litri apă caldă (35-40°C). Compoziţia obţinută se amestecă cu maiaua şi se frămîntă cu făina. Se obţine un aluat de consistenţă potrivită care se unge cu ulei la suprafaţă şi se lasă la fermentat (dospit) 30-40 minute.
Modelarea, prăjirea gogoşilor
Aluatul se împarte în 100 bucăţi egale, se modelează pe planşeta unsă cu ulei, în fitile de circa 25 cm lungime şi 2 cm grosime care se împletesc în două prin răsucire. Se aşază pe planşeta unsă cu ulei şi se lasă să crească la temperatura de 35-40°C aproximativ 30 minute.
Se introduc în baia de ulei încins, se prăjesc circa 5 minute pe o parte, apoi se întorc cu o paletă pe cealaltă parte şi se mai prăjesc aproximativ 5 minute.
După prăjire, se scot din baia de ulei, se aşază pe un grătar pentru a se scurge de ulei, se pudrează cu zahăr farin vanilat.