Şuncă de pui
Apariţia şuncii reprezintă primul pas al omenirii de la conservarea cărnii la prepararea mezelurilor. Puţini oamenii ştiu însă cât de uşor se prepară, acasă, cea mai cunoscută dintre ele: şunca de pui. Marile hoteluri îşi prepară singure şunca de pui pentru a obţine calitatea optimă pentru materia primă folosită în salatele Caesar sau în sandwich club-uri.
Dacă vă doriţi o şuncă fără o lungă listă de ingrediente în compoziţie, încercaţi acasă această reţetă simplă care vă va aduce satisfacţii garantate. Folosiţi şunca obţinută pentru gustări, salate, etc.
Porţii: 800 grame de şuncă (aproximativ)
Timp de preparare: 50 de minute
Ingrediente:
- 2 piepţi de pui, fără os şi piele
- 1 cană supă de pui
- 4 căţei de usturoi
- 4-5 boabe de enibahar
- 1 linguriţă boabe de coriandru
- 1/2 linguriţă boia de ardei dulce
- 1 vârf de cuţit de piper
- 3 linguri de ulei
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Curăţaţi pieţii de pui de eventualele pieliţe.
- Zdrobiţi usturoiul cu dosul unui cuţit şi îndepărtaţi-le coaja.
- Azeşaţi piepţii de pui într-o tavă adâncă.
- Adăugaţi în tavă supa de pui, boabele de coriandru şi cele de enibahar, usturoiul şi uleiul.
- Pudraţi uşor piepţii de pui cu boia dulce de ardei amestecată cu piper măcinat.
- Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava la cuptor pentru 25 de minute.
- Îndepărtaţi folia de pe tava şi mai lăsaţi puiul la cuptor pentru încă 15 minute pentru a prinde culoare.
- Scoateţi tava din cuptor şi scurgeţi pieptul de pui.
- Lăsaţi pieptul de pui să se răcească înainte de servire.
Şunca de pui nu se taie niciodată înainte de a fi răcită.
În acest fel se pot prepara şi pieptul de curcan care, însă, datorită dimensiunilor sale, necesită pentru o frăgezire în profunzime, injectarea cu supă de pui sau saramură, înainte de a fi introdus la cuptor.
A nu se confunda procesul de obţinere al şuncii cu cel de realizare al pastramei, pastrama se produce prin marinare şi uscare în vânt şi/sau afumare.