De când m-am procopsit cu minunăția de grill Weber de la Grillshop, viața mi s-a schimbat. La fel și maniera de a face grătare. Sigur că aș fi grătărit la greu și fără grillul acesta, mi-e în sânge acțiunea :-), dar de nu l-aș fi cunoscut, aș fi fost lispit de experiențele interesante pe care le trăiesc de fiecare dată când vreau să fac mâncare pe grătarul încins. N-am mai grătărit până acum în maniera asta domoală, care permite căldurii să treacă prin carne încetișor, din toate părțile. Mărturisesc, sunt impresionat. Da, durează ceva mai mult dar recompensele sunt fantastice.
Acum câteva zile am luat o bucată zdravănă de pulpă de porc, grosuță bine.
Pentru că marinarea-i bună, am apelat la ea și de data asta. Mai întâi, vă prezint aromele: dafin, rozmarin, cimbru.
Piper roșu, foarte parfumat, piper negru, chimen.
Puse toate-n mojar și zdrobite bine.
Frecate cu două linguri de ulei de măsline, făcute pastă.
Am frecat bine carnea cu pasta aceasta, pe o parte și pe cealaltă.
Am turnat peste carne (după ce am pus-o într-un vas adânc) o cană de vin roșu. Am acoperit vasul și l-am pus în frigider pentru trei ore.
Am încins cărbunii, am încins grătarul și am pus bucata de carne pe el.
Am acoperit grillul și am povestit o sticlă de vin. Mă rog, un sfert de ceas, nu mai mult.
După un sfert de ceas am întors carnea și am pus capacul din nou. Carnea s-a fript încet, a căpătat gust de afumat, s-a rumenit fain la suprafață și a rămas fragedă în mijloc.
Am avut și martori: marin, achim si marius Tamaș a inspectat adevărul de pe grill.
Ceapă verde, usturoi și alte cărnării au acompaniat bucata de pulpă, dar astea-s detalii:-).
Vinul a fost…fenomenal pentru un vin de 3 Euro. Sigur, 3 euro e limita acceptată ca prag de jos pentru un vin bun la noi, în țările normale la cap găsești vinuri foarte bune la un euro. Și foarte multe.
Ei, și după ce am vorbit noi vinul ăsta preț de 35 de minute (poate mai bine, cine mai ține socoteala ceasului cu vinul în față?), am luat carnea de pe grill.
Am lipit de ea o salată.
Și un codru de pită.
Să fiți sănătoși.