ingrediente
2-3 scrumbii sarate
1 ceapa mare
1 morcov
100 gr. masline
otet, ulei,lamaie
mod de preparare
De obicei, se lasa putin scrumbia in apa la desarat dupa care se curata in interior de intestine si se taie capul. Una din operatiile de baza este indepartarea sirei spinarii, care dupa cum bine se stie este formata din spini marunti si desi. Dupa ce i s-a taiat capul , se desprinde cu degetul sira spinarii dinspre cap spre coada. Pestele fiind conservat cu sare va avea o consistenta moale, ceea ce va usura aceasta operatiune. Dupa ce se indeparteaza sira spinarii si oasele ramase ( care se pot lua, bineinteles), se va taia pestele in bucati mici si se va pune intr-un vas.
Morcovii se vor taia rondele subtiri iar ceapa se va taia pestisori. Ceapa, prin frecare usoara se va adauga in vasul cu pestele taiat, se adauga si rondelele de morcov. Maslinele, se vor taia si desprinde in bucati mici de pe sambure si se vor adauga in amestecul rezultat. Se potriveste gustul cu piper si sare daca este nevoie , ceea ce in multe cazuri nu este, datorita scrumbiei sarate. Se adauga ulei de masline ( de preferat), otet si putina apa cat sa cuprinda macar un sfert din compozitie. Se lasa 3-5 ore la rece pentru a-si lua gustul ingredientelor si se poate stropi cu lamaie atunci cand este servita.
va doresc pofta buna