ingrediente
1 kg morun file
1 kg fasole verde, taiata în doua
1 kg de morcovi feliati
8 cartofi
1 capatâna de conopida
desprinsa în buchetele
8 oua
2 galbenusuri
sfecla rosie (facultativ)
sos aïoli
mod de preparare
Cu o zi înainte de a fi preparat, morunul se lasa la înmuiat în apa. Se fierb ouale timp de 10 minute, se trec apoi sub un jet de apa rece si se curata de coaja. Morcovii se pun la fiert într-o cratita mare cu apa, peste 10 minute se adauga cartofii, fasolea, conopida si se mai lasa sa fiarba 15 minute. Între timp, se fierbe morunul într-o oala cu apa, apoi se lasa deoparte în aceeasi oala, timp de 10 minute.
Se prepara sosul aïoli astfel: se curata 2 catei de usturoi, se taie pe jumatate, apoi se piseaza si se combina cu galbenusurile, cu 1 lingura ulei de masline si putina sare; se omogenizeaza bine, se toarna în ploaie si restul de ulei de masline, amestecând cu o lingura de lemn, pâna ce compozitia capata consistenta unei maioneze.
Se scoate morunul din apa, se scurge, se curata de piele si se taie cuburi mici care se aranjeaza pe un platou. Alaturi se asaza legumele fierte si cele 8 oua fierte taiate pe jumatate.
va doresc pofta buna