Ingrediente
Mod de preparare
Ingrediente:800 g roşii întregi, din conservă, fără suc
85 g prosciutto sau orice tip de şuncă (4-5 felii)
o jumătate de ceapă medie tocată
o lingură pastă de tomate
2 căţei de usturoi, tăiaţi fin
o jumătate de ardei iute mărunţit
80 ml votcă
100 g smântână
450 g paste
câteva frunze de busuioc proaspăt
un praf de sare
Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă 400 g de roşii din conservă cu un mixer, până când se fac piure. Se poate folosi şi blenderul. Restul de roşii se toacă şi se adaugă peste pasta de roşii.
Separat, într-o tigaie încinsă se pun la prăjit feliile de prosciutto. Se lasă 2-3 minute, întorcându-se pe ambele părţi, având grijă să nu se ardă. Când devin crocante, se scot pe un prosop de hârtie şi se lasă la răcit. Când sunt suficient de reci pentru a fi manevrate, se taie cubuleţe. Opriţi 2 linguriţe din uleiul rămas de la prăjit.
Între timp, ceapa şi pasta de tomate se călesc 2-3 minute, la foc mediu, în uleiul rămas de la prosciutto, până capătă o culoare uşor aurie. Se adaugă usturoiul, ardeiul iute şi un praf de sare, apoi se pun roşiile şi se amestecă uşor. Sosul se găteşte 5 minute, la foc mediu.
Cratiţa se ia de pe foc, se adaugă votca, turnând încet, apoi se pune iar la gătit, la foc mediu, 15 minute. Se amestecă uşor.
Între timp se pun pastele la fiert, conform indicaţiilor de pe ambalaj.
Când alcoolul s-a evaporat din sosul de roşii, se adaugă smântâna şi se amestecă uşor, 1-2 minute.
Când s-au fiert, pastele se scurg de apă. Se adaugă sosul de roşii şi votcă şi se amestecă. Se servesc calde, cu o lingură de prosciutto şi busuioc.