10 Retete Sosuri
11. Sos de hrean
Ingrediente: 250 ml apa, 2 linguri faina, 2 linguri hrean ras marunt, 2 lingurite zahar, 2 lingurite zeama de lamaie, 3 linguri margarina (ori untdelemn).
Mod de preparare: Se incinge margarina, se adauga faina amestecand continuu si, in timp ce se rumeneste, se toarna, de doua-trei ori, putina apa clocotita. Se trage sosul de pe foc, se adauga zaharul, hreanul si zeama de lamaie.
12. Sos de lamaie
Ingrediente: 100 ml untdelemn, 120 g lamaie,
35 g patrunjel verde si marar tocate, 1 pahar si jumatate de apa, 1 varf de cutit sare de lamaie,
1 varf de cutit piper macinat, sare, dupa gust.
35 g patrunjel verde si marar tocate, 1 pahar si jumatate de apa, 1 varf de cutit sare de lamaie,
1 varf de cutit piper macinat, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Se pune untdelemnul intr-un castron, se toarna peste el zeama de lamaie, apa, sarea de lamaie si sarea si se amesteca bine toate. Se freaca in continuare adaugand verdeata (patrunjel si marar) tocata marunt si piperul. Se serveste la cartofi prajiti sau conopida fiarta.
13. Sos de legume
Ingrediente: 1 morcov mijlociu, 1 radacina mica de telina, 1 radacina mica de patrunjel, 1 rosie mijlocie, 1 lingurita margarina vegetala (sau untdelemn), 1 lingura patrunjel si marar tocate
sare, dupa gust.
sare, dupa gust.
Mod de preparare: Radacinile de morcov, telina si patrunjel se curata de coaja, se spala bine si se taie felii mici. Intr-un vas se pune untdelemn sau margarina, se incinge, se adauga feliile de legume, putina apa si sare. Se inabuse fara a se praji. Apoi se taie rosia felii si se mai lasa la fiert inabusit 10 minute. Se trage de pe foc si se paseaza printr-o sita. Se mai lasa sa dea, scurt, in clocot, apoi se adauga verdeata taiata marunt. Sosul se serveste langa preparate de cartofi sau conopida.
14. Sos de marar
Ingrediente: 100 ml supa de zarzavat strecurata,
2 lingurite faina, 1 lingurita untdelemn (sau margarina vegetala), sare, dupa gust, 3 lingurite marar tocat.
2 lingurite faina, 1 lingurita untdelemn (sau margarina vegetala), sare, dupa gust, 3 lingurite marar tocat.
Mod de preparare: Supa de zarzavat, strecurata, se mai pune scurt la foc, cu sare, dupa gust. Cand a dat in clocot, se adauga faina rumenita fara grasime si amestecata cu putina apa rece. Se fierbe totul circa 20 minute amestecand continuu si, inainte sa mai dea putin in clocot, se adauga 2 lingurite de marar. Se trage de pe foc, se pune margarina (ori untdelemnul) si se presara cea de-a treia lingurita de marar.
15. Sos de mirodenii
Ingrediente: 1 lingurita cimbru maruntit, 1 lingurita busuioc maruntit, 1 lingurita usturoi maruntit, 1 lingurita ceapa tocata marunt, 1 lingurita chimen pulbere, 1 lingurita dafin maruntit, 100 ml untdelemn, 100 ml otet, 100 ml vin alb, 2 linguri margarina vegetala, 1 lingura faina, 2 cani supa de legume concentrata, sare, piper, dupa gust.
Mod de preparare: Toate mirodeniile se rumenesc bine in untdelemn, apoi acesta se scurge si se pun peste ele otetul si vinul, lasand totul sa fiarba la foc potrivit, pana incepe sa scada. Separat, in alt vas, se rumeneste faina in margarina incinsa, se stinge cu supa de legume, se pun sarea si piperul si totul se lasa sa fiarba, la foc mic, pret de o ora. Se amesteca cele doua sosuri si se mai da totul, o data, in clocot. Se poate utiliza ca atare sau strecurat. Se poate fierbe mai mult, sa se ingroase bine, si poate fi utilizat ca aperitiv la dovleceii umpluti, ori pe paine.
16. Sos de mustar
Ingrediente: 2 linguri mustar, 2 linguri faina, 6 linguri zahar, 2 linguri otet, 4 linguri margarina vegetala (sau untdelemn), 150 ml apa, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Margarina (ori untdelemnul) se pune, la incins, intr-un vas, la foc mic. Se toarna faina sub forma de ploaie si se incorporeaza in margarina topita. Apoi se adauga, treptat, mustarul, zaharul, apa si sare, dupa gust. Se amesteca si se fierb 30-35 de minute. La sfarsit se adauga otetul.
17. Sos de rosii I
Ingrediente: 250 ml suc de rosii, 2 linguri pasta de tomate, o jumatate pahar vin alb, 1 lingura zahar tos, 50 g untdelemn ori (margarina vegetala), sare, dupa gust, 1 lingurita cimbru tocat (verde sau uscat)
Mod de preparare: In sucul de rosii se dizolva pasta de tomate; se amesteca si se fierbe 10 minute. Se adauga vinul, cimbrul, zaharul, sarea. Margarina se adauga dupa ce a fiert. Se serveste la mancarurile de legume sau paste fainoase.
18. Sos de rosii II
Ingrediente: 2 rosii de marime mijlocie, 4-5 linguri supa de legume strecurata, 2 lingurite faina,
1 lingurita untdelemn (sau margarina vegetala),
sare, dupa gust.
1 lingurita untdelemn (sau margarina vegetala),
sare, dupa gust.
Mod de preparare: Rosiile se spala, se taie in bucatele si se pun la fiert in supa de legume strecurata cu putina sare. Cand a dat in clocot se adauga faina, rumenita separat, in alt vas, fara grasime, la care s-au adaugat, ulterior, margarina si putina apa. Se fierb, in continuare, 15 minute.
Sosul se serveste la mancaruri de legume (cartofi, conopida, fasole verde)
Sosul se serveste la mancaruri de legume (cartofi, conopida, fasole verde)
19. Sos de tarhon
Ingrediente: 1 ceasca maioneza de post, 1 lingura tarhon verde tocat marunt, 2 lingurite patrunjel verde tocat, 2 cepe potrivite, 1 castravete murat (in sare),
sare, dupa gust.
sare, dupa gust.
Mod de preparare: Castravetele se curata de coaja, se taie foarte fin si se paseaza printr-o sita. Tarhonul, tocat marunt, patrunjelul si ceapa, tocate fin, se amesteca cu maioneza de post. Se adauga castravetele trecut prin sita. Se amesteca bine. Sosul este foarte gustos cand se serveste cu fasole batuta. Se sareaza dupa gust.
20. Sos de untdelemn si otet
Ingrediente: 3 linguri untdelemn, 1 lingurita otet,
2 linguri zeama de lamaie, 1 lingurita apa, 2 lingurite tarhon taiat marunt, 1 lingurita busuioc tocat marunt, sare, piper, dupa gust, 2 lingurite apa.
2 linguri zeama de lamaie, 1 lingurita apa, 2 lingurite tarhon taiat marunt, 1 lingurita busuioc tocat marunt, sare, piper, dupa gust, 2 lingurite apa.
Mod de preparare: Se amesteca untdelemnul, otetul, zeama de lamaie si apa pana ce rezulta o emulsie omogena, apoi se adauga tarhonul si busuiocul; se amesteca si acestea bine cu restul sosului. Sarea si piperul se pun dupa gust.