Salate
Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.
Spor la gatit si pofta buna !
11. Salata de conopida I
Ingrediente: 1 conopida mijlocie, 1-2 rosii, piper, dupa gust.
Ingrediente sos: 2 lingurite untdelemn, 2 lingurite otet (sau zeama de lamaie), verdeata tocata (patrunjel, marar), sare dupa gust.
Mod de preparare: Conopida se spala, se rupe in buchetele si se pune la fiert in apa clocotita cu sare, apoi se scurge de apa si se toarna peste ea sosul. Se poate garnisi cu felii de rosii peste care se presara putin piper.
Preparare sos: Se amesteca otetul (ori zeama de lamaie), cu putina apa, untdelemn si verdeata tocata marunt.
12. Salata de conopida II
Ingrediente: 1 conopida marisoara, 4 lingurite untdelemn, 1 catel usturoi, 1 lingurita patrunjel verde tocat marunt, 1 lingura otet, 1 lingura apa,
sare, dupa gust.
sare, dupa gust.
Mod de preparare: Conopida se curata, se spala si se pune o jumatate de ora in apa cu o lingurita de otet si sare. Se scurge si se pune la fiert tot in apa cu sare. Dupa ce s-a patruns bine se scurge de apa, se rup in buchetele mici, se adauga usturoiul bine zdrobit untdelemnul, sarea, otetul indoit cu apa. Se poate garnisi si cu patrunjel verde, tocat marunt.
13. Salata de conopida III
Ingrediente: 250 g conopida, 1-2 ardei grasi, 1 lingura miez de nuca tocat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare dupa gust.
Ingrediente sos: 1 lingurita otet, 2 linguri apa, 1 lingurita zahar, sare dupa gust.
Mod de preparare: Conopida se spala, se rupe in buchetele si se fierbe (sa nu devina prea moale) in apa cu sare. Ardeii se spala, li se scot cotoarele si se taie in feliute subtiri. Sosul se toarna peste conopida amestecata cu ardeii si se lasa salata "sa traga" 20 de minute. Se presara apoi miezul de nuca si patrunjelul tocat.
Preparare sos: Din otet, untdelemn, sare si putin zahar, precum si putina apa, se prepara un sos bine omogenizat.
14. Salata de cruditati "Adeline"
Ingrediente: 1 varza dulce mica, 1 telina potrivita, 2 morcovi, 2 mere, 2 lingurite zahar, 1 lingura otet, sare dupa gust, 3 lingurite untdelemn
Mod de preparare: Se curata varza de foile de deasupra, iar telina, morcovii si merele de coaja.
Varza se taie foarte marunt, morcovii, merele si telina se rad pe razatoare. Se amesteca toate bine, se adauga zaharul/otetul si untdelemnul. Se lasa salata "sa traga" bine sosul, pret de o jumatate de ora. Dupa caz, se poate pune si sare, dupa gust.
Varza se taie foarte marunt, morcovii, merele si telina se rad pe razatoare. Se amesteca toate bine, se adauga zaharul/otetul si untdelemnul. Se lasa salata "sa traga" bine sosul, pret de o jumatate de ora. Dupa caz, se poate pune si sare, dupa gust.
15. Salata de dovlecei
Ingrediente: 4-5 dovlecei mici, untdelemn cat inghit, 1-2 cepe micute, 1-2 rosii, sare, piper, dupa gust, 1 lingurita patrunjel verde tocat
Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie bucati, se fierb in apa cu sare, se scurg de apa si, asa fierbinti se pun intr-un castron si se freaca bine cu untdelemn si sare pana ce devin o pasta compacta. Untdelemnul se pune treptat, aproape ca la maioneza. Ceapa se da pe razatoare, se freaca impreuna cu putin piper si se adauga la dovlecei. Se amesteca totul bine si se orneaza cu rosii si patrunjel verde.
16. Salata de fasole boabe
Ingrediente: 250 g fasole boabe, 3 catei usturoi,
1 frunza de dafin, sare, chimen, putin tarhon.
1 frunza de dafin, sare, chimen, putin tarhon.
Ingrediente sos: 1 lingura untdelemn, 1 lingura otet, 1 ceapa taiata marunt, sare, dupa gust.
Mod de preparare: Fasolea boabe se spala bine si se pune la inmuiat, peste noapte, in apa rece. Apoi se fierbe in aceasta apa, adaugand usturoiul, chimenul, tarhonul si foaia de dafin, pana ce devine moale. Se strecoara si se adauga sosul. Se amesteca bine si se lasa 10-15 minute inainte de-a o servi.
Preparare sos: Ceapa se curata si se toaca marunt ori se da pe razatoare. Se amesteca, intr-un vas, cu untdelemnul. Apoi se toarna otetul indoit cu apa si se sareaza dupa gust.
17. Salata de fasole verde I
Ingrediente: 200-250 g fasole pastai, 1 lingurita marar verde tocat.
Ingrediente sos: 2 lingurite untdelemn, putina zeama de lamaie (sau otet), o jumatate varf de cutit sare, 1 catel usturoi, putina apa.
Mod de preparare: Fasolea se curata (se taie varfurile, se scot atele), se spala bine si se taie bucatele. Se fierbe in apa clocotita, apoi se scurge apa si se toarna peste ea sosul preparat din otet (sau zeama de lamaie), putina apa, sare, dupa gust, catelul de usturoi zdrobit si untdelemnul. Se adauga deasupra mararul tocat. Se poate servi cu cartofi fierti.
18. Salata de fasole verde II
Ingrediente: 300 g fasole verde
Ingrediente sos: 1 ceapa mai mica, sare dupa gust, 1 varf de cutit zahar, 1 lingura untdelemn.
Mod de preparare: Fasolea se curata taindu-i capetele si scotandu-i eventualele ate. Se taie in bucati de 2-3 cm. Se pune la fiert pentru circa 5 minute. Se scurge apa si se pune din nou la fiert, in apa cu sare, pana ce se inmoaie. Se spala apoi cu apa rece si se scurge bine apa.Sosul se toarna peste fasole si se lasa salata 10-15 minute sa se imbibe bine cu el.
Preparare sos: Ceapa se taie in rondele subtiri si se amesteca cu zaharul, otetul, sarea (dupa gust) si untdelemnul.
19. Salata de fasole "vieneza"
Ingrediente: 400 g fasole verde, 30 g margarina vegetala (sau untdelemn), 1 lingura faina, 1 ceapa mai mica, sare dupa gust, 1 lingurita patrunjel verde, zahar dupa gust.
Mod de preparare: Fasolea se curata, se taie in bucati de 2-3 cm si se fierbe in apa cu sare, dupa gust. Din margarina (ori untdelemn), faina si ceapa taiata marunt se pregateste un rantas, se adauga fasolea, se stinge cu putina apa, se lasa sa dea in fiert, apoi se drege gustul cu zahar, sare si patrunjel verde. Se serveste calda, fie ca garnitura, fie ca atare.
20. Salata de gulii si morcovi
Ingrediente: 1 gulie mijlocie, 2 morcovi mijlocii, o jumatate lingura patrunjel verde tocat.
Ingrediente sos : sare, untdelemn, otet, putin zahar.
Mod de preparare: Gulia se curata de coaja si se rade marunt. Morcovii se curata si se rad fin, apoi se amesteca cu gulia si cu patrunjelul. Se adauga la legumele rase, sosul de mai jos si se lasa sa stea 20 de minute. Numai dupa ce s-a imbibat bine e buna de mancat.
Preparare sos: Ingredientele nu au cantitati fixe, ele proportionan-du-se in functie de gustul fiecaruia.Trebuie sa fie bine amestecate, astfel ca sosul sa iasa o emulsie omogena.