ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Adevaratul purcel la protap

 

Adevaratul purcel la protap



Purcelul,mielul sau vitelul la protap este o arta fratilor 

 

 

 

Ingrediente

  • 1-purcel la vrio 30 kg
  • condimente (mirodenii,ulei ,miere de albine,coniac,bere)  
  • Portii: 20

Mod de preparare reteta Adevaratul purcel la protap

Se incepe pregatirea purcelului cu 3 zile inainte.
In prima zi se pune la sare. Se ia purcelul si se aseaza pe o folie mare si se sareaza bine cu sare mare la bob ,pe toate partile, apoi se acopera si se lasa la loc racoros, o zi si jumatate, chiar doua .
 Pentru urmatorul pas se pregateste un bait.
Se pun pe foc intr-o oala 5-6 litri de apa si urmatoarele condimente:




-250g salvie proaspata
-250g crengi de cimbru verde
-250g busuioc verde
-250g maghiran verde
-250g rozmarin crengute verzi
-250 g cozi ceapa verde
250g menta
250g patrujel
250 g leustean
250g sare
3 caciulii usturoi
piper boabe
15 foi de dafin
3 lingurite chimen boabe




 Se pune totul la fiert, dupa ce da cateva clocote  se opreste si se acopera cu un capac. Se lasa la macerat 30 min.
 In acest bait se pune purcelul dupa ce este scos de la sare (se spala de sare), se aseaza pe aceeasi folie si se toarna baitul peste tot, se acopera si se lasa pana a doua zi , cand se intoarce pe partea cealalta. Si in acelasi timp se ia o siringa mai mare cu ac si se injecteaza purcelul cu baitul respectiv.
 in dimineata urmatoare se scoate  din bait si se sterge, dupa care se lasa un pic la uscat.
(in timp ce este tinut in bait poate fi frecat purcelul si cu usturoi macinat, ramane la alegere.)
  Intre timp se pregateste in tava protapului un foc mare, avand in vedere ca durata pregatiri purcelului se intinde intre 12 -15 ore, luati in calcul ca la ficare 45 min se arde un sac de carbuni de 5kg.
 Inainte de a fi  pus porcelul pe protap se freaca bine cu praf de curry mai ales in interior si in micile striatii care se fac pe soric.
 Intre timp se precatesc 4 feluri de uleiuri:
 250 g ulei cu 4 linguri de curry
250 g ulei cu cimbru tocat marunt
250 g ulei cu pasta de ardei iute (cantitatea de ardei se pune dupa dorinta, recomand 3 linguri)
250g ulei cu rozmarin tocat marunt sau macinat
se pregateste 750 g coniac si 3 beri la sticla de jumate.
un borcan de 500g miere de albine.
 o pensula de calitate pt a evita caderea parului din ea (sa fie mai lata)
Cu aceste uleiuri se unge purcelul in timp ce se roteste pe protap din cand in cand se mai stropeste bine cu bere si cu coniac.
Cu mierea de albine se unge doar aproape de sfarsit.
 Va recomand sa incepeti sa taiati fishiile care se prajesc treptat si sa le serviti deja ca gustare, astfel evitati ca purcelul sa se arda in afara si la interior sa nu fie facut bine