ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Zacusca traditionala Romaneasca



Zacusca traditionala Romaneasca







Zacusca este raspunsul cel mai simplu atunci cand intrebam “Cu ce pot sa imi fac si eu sandwich?”. Reteta de zacusca traditionala este de o complexitate relativ redusa si are un timp de preparare de 3 ore. Zacusca se mananca in orice anotimp si se face in nenumarate feluri si din nenumarate legume. Azi ne vom ocupa de ceea ce numesc eu zacusca traditionala, ma rog, nu eu zic asta ci mama, ca de la ea am furat-o.







Ingrediente pentru reteta de zacusca traditionala

  • 20 borcane de 350 gr
  • 4 kg de vinete mari
  • 2 kg de gogosari
  • 1 kg ardei kapia
  • 5-6 ardei iuti rosii
  • 2 kg rosii mari
  • 1.5 kg de ceapa alba
  • 1 L ulei
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri sare
  • 1 plic pikant fix dulce/iute(depinde cum vreti sa iasa zacusca)
  • 7-8 foi dafin
  • 2 lingurite piper macinat
  • 5 linguri otet balsamic
  • cimbru si maghiran
  • 1 lingurita usturoi granule

Cum se prepara zacusca traditionale

  1. Vinetele se coc la foc mare pe gratar.
  2. Pe urma se coc ardeii kapia la foc mare pe gratar.
  3. Gogosarii se curata de coaja si seminte si se toaca. Apoi se prajesc in jumatate de litru de ulei.
  4. Ceapa se curata si se toaca mare, si se prajeste la foc mic in jumatate de litru de ulei
  5. Rosiile se curata de cotor si pielite si se taie mari.
  6. Dupa ce s-au facut vinetele, se curata si se pun la scurs. Se taie in doua si se scoate continutul cu o lingura.
  7. Intr-o oala se pun la fiert: ceapa calita, gogosarii, ardeii kapia curatati, vinetele curatate si scurse, ardeii iuti taiati si rosiile taiate in bucati. Se lasa la fiert 15 minute si se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda. Se lasa la racit cel putin o ora.
  8. Apoi se pun foile de dafin, plicul de pikant fix, zaharul, sarea, maghiranul, cimbrul, piperul, se amesteca totul cu blenderul.
  9. Se pune din nou zacusca sa fiarba timp de 25-30 de minute la foc foarte mic, si se lasa pana e buna. Toata pregatirea si fierberea dureaza cam 3 ore, asa ca e bine sa gustati din cand in cand ca sa vedeti daca e buna la gust sau nu. Daca vreti sa fie mai acrisoara, puneti putin otet balsamic.
  10. Dupa ce a fiert, se pune in borcanele spalate si uscate, asezate intr-o cratita, in appa, pe ochiul mic al aragazului. Dupa ce s-au incins bine borcanele, se umplu cu zacusca. Se strang capacele si se pun la sterilizat.