Zacusca fina cu ghebe
Timp de preparare:
3 ore si 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
5 kg gogosari,
3 kg ardei kapia,
3 kg ghebe,
2 kg ceapa,
300 g pasta de tomate,
300 g mustar,
1/2 l ulei,
3 linguri miere de albine,
50 ml otet,
sare,
piper,
enibahar boabe,
foaie de dafin.
Mod de preparare:
Coci gogosarii si ardeii, presari cu sare si ii lasi acoperiti pana se racesc. Cojesti, lasi la scurs, dupa care dai pe robot. Ghebele fierte 15 minute, le dai pe robot. Ceapa intreaga o fierbi 5 minute, o dai pe robot. Incorporezi toate ingredientele. Din pasta de tomate, mustar, miere si ulei, faci o maioneza pe care o incorporezi in compozitie. Condimentezi si dai la cuptor pana scade. Spre final, adaugi otetul si lasi la cuptor pana se ridica uleiul la suprafata. Asezi zacusca fierbinte in borcane, capsezi, dai la cuptorul incins pentru 30 mnute, dupa care invelesti borcanele si lasi sa se raceasca. A doua zi, asezi borcanele in camara.