ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Zacusca de vinete traditional romaneasca

 

 

 Zacusca de vinete traditional romaneasca

 

 

 

13 Octombrie 2011 Timp de preparare: 5:00
Dificultate: medie
Ingrediente: 6 kilograme vinete
3 kilograme gogoşari roşii
3 kilograme ardei gras
5 kilograme roşii
1,5 kilograme ceapă albă
1 litru de ulei
12 foi de dafin
câteva linguri de zahăr (după gust)
sare
piper

Mod de preparare: Sterilizaţi borcanele si păstraţi-le la cald.
Opăriţi roşiile si decojiţi-le (vor avea un gust cu adevărat deosebit dacă le coaceţi pe plită sau grătar înainte de decojire). Apoi tocaţi-le marunt şi puneţi-le la fiert până obţineţi un bulion gros, asemănătoare ca şi consistenţă smântânii. Săraţi-l şi îndulciţi-l după gust.
Coaceţi vinetele pe grătar sau pe plită, decojiţi-le şi lăsaţi-le la scurs. Apoi coaceţi în acelaşi mod ardeii si gogoşarii, iar la final puneţi-i într-un vas acoperit cu capac sau folie de aluminiu şi lasaţi-i 30-40 de minute să se aburească.
Curăţaţi ardeii şi gogoşarii de pieliţe şi de cotor şi tocaţi-i mărunt. Tocaţi şi vinetele mărunt (de preferat cu un satâr de lemn). Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o peştişori.
Încingeţi cuptorul la 160 de grade la foc mediu. Într-o cratiţă sau oală suficient de mare în care să încapă toate ingredientele, puneţi ulei şi lăsaţi-l să se încalzească pe aragaz (atenţie să nu îl încingeţi). Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o la foc mic până devine translucidă. Apoi adăugaţi ardeii şi amestecaţi bine. Adăugaţi vinetele, bulionul şi foile de dafin. Lăsaţi totul sa dea în clocot.
Acoperiţi vasul şi puneţi-l la cuptor pentru 100-120 de minute. Compoziţia o să fie gata când zacusca este legată iar uleiul se ridică la suprafaţă. Scoateţi zacusca din cuptor şi adăugaţi sare şi piper după gust. Scoateţi foile de dafin.
 <script type="text/javascript" src="http://profitshare.emag.ro/get_ads.php?zone_id=96797"></script>


Zacusca fierbinte turnaţi-o în borcanele calde şi astupaţi-le imediat cu capace. Borcanele acoperiţi-le cu un prosop sau o pătură şi lăsaţi-le o zi sa se răcească lent.
Zacusca trebuie depozitată în locuri răcoroase, uscate şi întunecate.
Zacusca de vinete este probabil cea mai populară gustare pe care românii o consumă peste iarnă. O puteţi servi oricând rece, tartinată pe pâine, ca aperitiv sau pur şi simplu ca pe o gustare delicioasă.