Sarmale moldoveneşti
Ingrediente
1kg carne tocată ( porc/vita)
100g afumătură
200g orez
220g ceapă
100ml ulei
bulion 50g
verdeaţă 1 leg
borş de putină 1l
piper, sare, cimbru, dafin
o bucată de şorici
Foi:
o varză murată mare
frunze de viţă de vie
Se desfac foile de varză şi de viţă de vie şi se lasă să stea în apă rece câteva ore, ca să se desăreze şi să piardă din acreală.
Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei până capătă o culoare aurie. Orezul se spală bine şi se undeşte puţin alături de ceapă .(se stinge cu bulion desfăcut cu 2-3 linguri de apă)
Se amestecă carnea tocată, afumătura, ceapa, orezul, sare piper, cimbru după poftă.
Se umplu foile, se rulează şi se înfundă la ambele capete( nu foarte strâns, să se mai umfle şi orezul )
Le puteţi face mai mari, mai mici, după cum vă este voia.
Pentru fiert folosim o oală de lut gros pe care o ungem cu untură .
Pe fundul oalei punem un strat de varză tocată, apoi o bucată de şorici .
Apoi aşezăm sărmăluţele. Printre ele punem o crenguţă de cimbru, mărar uscat, dafin.
Acoperim sărmăluţele cu un strat de varză tocată stropim cu bulion , adăugăm borşul de putină încălzit puţin şi dăm la cuptor la foc molcom să bolborosească câteva ore.(2,30-3 ore).
Se servesc cu smântână, ardei iute şi vin foarte bun.