ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Sarmale în foi de varză murată

  •  

    Sarmale în foi de varză murată

     

     

     

  •  
  •  
  •  ingrediente
  •  
  •  
  • 300 g carne de porc,
  • 200 g carne de vită (sau 500 g carne de porc),
  • 100 g orez,
  • 150 g untură sau ulei,
  • 200 g ceapă,
  • 50 g bulion,
  • 300 g roşii,
  • 2 căpăţâni de varză murată,
  • piper,
  • 1 fir cimbru,
  •  1 foaie dafin. 




Preparare: Carnea împreună cu ceapa puţin călită se dau prin maşina de tocat. Se adaugă orezul opărit, piper pisat, sare, se amestecă şi cu această tocătură se pregăteşte sarmalele cu foi de varză alese dinainte foile trebuind să fie subţiri). Se aşază carnea (cât o nucă mijlocie) pe marginea foii, pe palma întinsă sau pe masă, se întoarce un capăt al frunzei peste carne şi se rulează până la celălalt capăt şi apoi marginile frunzei de la capete se introduc în interiorul sarmalei. Frunzele rămase se taie cât se poate se subţire. O parte din această varză se pune la fundul cratiţei. Peste ea se aşază apoi sarmalele în rânduri suprapuse, iar deasupra restul de varză tocată. Printre rândurile de sarmale sau la mijloc se poate pune costiţă afumată sau slănină. Oala cu sarmale se umple cu atâta apă caldă cât este nevoie de a acoperi sarmalele. Peste sarmale se mai pun cimbru, felii de roţii sau suc de roţii şi se lasă să fiarbă acoperit cu capac 2-3 ore fără întrerupere. Între timp, se mişcă din când în când cratiţa să nu se prindă sarmalele de fund. Dacă sarmalele scad în timpul fiertului, se mai adaugă apă fierbinte. Se recomandă ca, după ce au fiert pe jumătate, sarmalele să se introducă în cuptor la foc mic. Ca să nu se afume, se pot pune la fundul vasului beţişoare sau beţe de mărar uscat. Dacă varza este prea acră sau sărată, trebuie spălată bine înainte de întrebuinţare.
La sarmale nu este bine să se pună la început prea multă apă, întrucât se umflă în timpul fierberii, iar apa va curge pe plită. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă pe parcurs. Sarmalele se servesc cu mămăliguţă caldă şi, după gust, cu smântână.