Rosii umplute cu carne
Pentru 10 portii: 3 kg rosii, 800 g carne de vita, 200 g carne de porc, 100 g orez, 2 ou5, 250 g ceapa, 1 lega-tura verdeata, 200 ml supa, 50 ml vin, 150 ml ulei, 500 g sos de smintina, 100 g cascaval, sare, piper, după gust.
Preparare: rosiile se curata, se spala, se taie capacele, se scoate miezul si se scurg. Carnea se spala, se zvinta, se taie bucati si se trece prin masina de tocat. Ceapa se curata, se spala, se taie felii. Carnea se sareaza si se inabusa in 1/2 din cantitatea de ulei cu putina apa pina se reduce lichidul. Ceapa se inabusa in restul de ulei cu adaos de apa. Carnea si cea,pa (racite) se tree apoi prin masina de tocat. Orezul se aiege de corpuri straine, se spala, se fierbe in apa cu sare, se scurge si se raceste. In compozitia de tocatura se adauga orezul, piperul macinat, ouale batute spuma si verdeata taiata marunt. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se in-troduc la cuptor cca 15 minute. Se adauga sosul de smintina subtiat cu supa si se mai fierbe inca 15 minute la foe mai moderat. Spre sfirsitul fierberii se adauga vinul (stropit pe toata suprafata) si se verifica gustul sosului. Se servesc pe platou sau pe farfurii, rosiile cu sos si cascavalul ras deasupra.