Cum facem sarmalele
La Multi Ani de Anul Nou!
Sper ca sarbatorile de iarna v-au tratat exact asa cum ati dorit, ca Mosul v-a adus de toate si ca Noul An v-a gasit cu zambetul pe buze, cu un banut in buzunar si cu cei dragi aproape de voi.
Pe mine Craciunul m-a gasit in vizita la nasi, impreuna cu Cristi. Revelionul ne-a gasit pe toti la Astoria, minunatul restaurant unde am facut nunta anul trecut si care si-a cinstit toti mirii anului 2012-2013 cu petrecerea de Revelion... pe GRATIS! Asa ca nu ma prea pot lauda cu multe mancaruri gatite pentru sarbatori pentru ca am fost tot in "deplasare". De fapt, cu exceptia fursecurilor gandacei si a cozonacului cu branza dulce, nuca si stafide nu am mai gatit decat minunatele, grozavele, fantasticele si traditionalele sarmale. Motivul pentru care le laud atat de mult este ca acesta a fost primul an in care participarea mea la sarmale nu a constat numai in impachetatul lor ci dimpotriva, anul acesta mi-a revenit onoarea de a le pregati in intregime... cu mici sfaturi de la nasa si un pic de ajutor de la Fuchs au iesit, ei bine... minunate, grozave si fantastice!
Reteta o notez mai jos dar va avertizez de pe acum ca toate ingredientele au fost adaugate "ochiometric".
Aveti nevoie de: 2 verze murate medii, aproximativ 1 kg de carne de porc, tocata, 1/2 lingurita de condimente pentru sarmale de la Fuchs, sare, piper macinat, piper boabe, 4 frunze mari de dafin, 1 lingura de marar macinat, 1 lingura de cimbru macinat, 4 bucatele de carne afumata si vreo 4 bucatele de slaninuta, 2 oua, 1 cana de orez, 1 litru de bulion (eu am folosit bulion de casa, mai acrisor), 1 lingura de unsoare
Carnea tocata se amesteca cu orezul, cele 2 oua, sare, piper macinat, jumatatea de lingurita de condiment pentru sarmale de la Fuchs si cate un pic de marar si de cimbru.
Pe fiecare frunza de varza se pune apoi cate o ligura de carne, se ruleaza si se formeaza sarmalutele. Nu va opriti pana nu epuizati intreaga cantitate de carne :)).
Alegeti apoi cratita de sarmale (ideal ar fi sa aiba fundul gros) si o ungeti bine cu unsoare. Asezati apoi cateva frunze de varza pe fund, puneti si 2 bucati de slanina (cam cat o cutie de chibrite fiecare), puneti cateva boabe de piper, 2 frunze de dafin si cam o jumatate de cana de bulion. Urmeaza apoi sarmalele, asezate una langa alta dar nu prea "indesate" ca sa poata trece apa pe langa ele si sa fiarba bine. Printre sarmale asezati bucatile de carne afumata, o sa le dea un gust grozav.
Cand ati terminat cu sarmalele, mai puneti deasupra lor celelalte 2 frunze de dafin, niste boabe de piper, restul de marar si cimbru si restul de bulion. Adaugati apoi apa pana sarmalele sunt toate acoperite. Stiti vorba aceea cu "mancarea buna se gateste la foc mic"... ale mele 46 de sarmale au fiert vreo 2 ore jumate la foc mic, asa cum va sfatuiesc sa le fierbeti si pe ale voastre.
Noi le-am papat fierbinti, langa mamaliguta si inecate in smantana dulce, nefermentata, cumparata de la laptarie.
Pofta buna va doresc!