Zacusca cu ciuperci
Timp de preparare:
5 ore (complexitate redusa)
Ingrediente:
2 kg ciuperci
5 kg gogosari
3 kg morcovi
2 kg ceapa
1 l bulion
un pachet de piper boabe
sare
0,5 l ulei
o cana de apa
Mod de preparare:
Se curata si se toaca felii ciupercile, apoi se prajesc in ulei, sub capac. Dupa primul clocot, se pune apa rece peste ciuperci, se spala, apoi se mai adauga putin ulei, si se pun la prajit in continuare, pina incep sa se prinda. Se iau de pe foc.
Se curata si se dau prin masina de tocat gogosarii, apoi se prajesc in ulei, pina scade apa de pe ei. Timpul difera, de la o jumatate de ora in sus, in functie de gogosari. Se iau de pe foc.
Se curata morcovii, se taie in felii subtiri si lungi, si se dau prin masina de tocat. Se pun la prajit in ulei, dar dupa cca 5 min se adauga o cana-doua de apa, in functie de cat sunt de cruzi sau de uscati. Se continua prajirea pina la o ora.
Intre timp se curata ceapa, si se pune o oala mare cu apa la fiert. Cind clocoteste apa, se pune ceapa intreaga in apa, se dau citeva clocote, 5-10 min, apoi se scoate ceapa si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se taie ceapa in doua, se da prin masina de tocat, apoi se adauga peste morcovii care deja sunt gata.
Dupa cca 15 min se adauga ciupecile si gogosarii si se mai continua prajirea inca 30 min impreuna.
Spre final se adauga pina la un litru de bulion, nu tot odata, in functie de cit este de lichida compozitia. Se mai adauga piperul boabe si sare dupa gust.
Se mai fierbe inca o ora.
Fierbinte, zacusca se pune in borcane. Acestea se sigileaza si se lasa pe capac cu gura in jos 5 min, apoi se acopera cu paturi pina a doua zi("dunstul" fara apa).
Se curata si se dau prin masina de tocat gogosarii, apoi se prajesc in ulei, pina scade apa de pe ei. Timpul difera, de la o jumatate de ora in sus, in functie de gogosari. Se iau de pe foc.
Se curata morcovii, se taie in felii subtiri si lungi, si se dau prin masina de tocat. Se pun la prajit in ulei, dar dupa cca 5 min se adauga o cana-doua de apa, in functie de cat sunt de cruzi sau de uscati. Se continua prajirea pina la o ora.
Intre timp se curata ceapa, si se pune o oala mare cu apa la fiert. Cind clocoteste apa, se pune ceapa intreaga in apa, se dau citeva clocote, 5-10 min, apoi se scoate ceapa si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se taie ceapa in doua, se da prin masina de tocat, apoi se adauga peste morcovii care deja sunt gata.
Dupa cca 15 min se adauga ciupecile si gogosarii si se mai continua prajirea inca 30 min impreuna.
Spre final se adauga pina la un litru de bulion, nu tot odata, in functie de cit este de lichida compozitia. Se mai adauga piperul boabe si sare dupa gust.
Se mai fierbe inca o ora.
Fierbinte, zacusca se pune in borcane. Acestea se sigileaza si se lasa pe capac cu gura in jos 5 min, apoi se acopera cu paturi pina a doua zi("dunstul" fara apa).