ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Uleiul de lavandă ne scapă de insomnie











Insomnia este o tulburare a somnului care constă fie în imposibilitatea de adormire timp de cîteva ore după urcarea în pat, fie în trezirea bruscă după o scurtă şi insuficientă perioadă de somn. În aceste situaţii, organismul nu se poate reface complet, iar starea de oboseală se amplifică de la o zi la alta, devenind greu de suportat. Un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi, iar copiii şi vîrstnicii de 8-10 ore. 
Cauzele insomniei sînt foarte variate, de natură organică, psihică sau de comportament. În afară de cauzele organice, cînd insomnia este rezultatul unor boli interne, la unele persoane insomnia este provocată de stări tensionale, gînduri privind nerealizări în activitate, nevroze, frică, anxietate, depresii şi manii. La acestea se mai adaugă consumul exagerat de mîncare la cină, cu multe grăsimi animale, ouă, alcool sau cafea. 
Acum, la început de toamnă, cînd nopţile devin mai lungi, iar zilele mai scurte, stările de insomnie îşi găsesc un cadru propice pentru mulţi dintre noi. De asemenea, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă creează un dezechilibru în starea de veghe-somn, adaptabilitatea fiind pentru unii de scurtă durată, iar pentru alţii chiar de 1-2 luni de zile. 

După cum ne-a spus dl prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, coordonator al Centrului Aroma Iaşi, în terapia internă cu plante medicinale şi aromatice, pe primul loc în cazul insomniei se situează uleiul de lavandă (Lavandula officinalis) 
. Acesta se diluează cîte 4 picături la 150 ml de apă şi se bea de 3 ori pe zi, între mese. Cea mai simplă formă de administrare este să se ia cîte 4-5 picături din acest ulei, seara, înainte de culcare, pe un cub de zahăr sau pe o bucăţică de pîine. “Uleiul de lavandă, care poate fi procurat din comerţ, este un calmant deosebit, un foarte eficient relaxant psihic, fiind indicat atît în caz de insomnie, cît şi în stările de iritabilitate şi hiperexcitabilitate psihică şi nervoasă. Remediul este un sedativ mediu, nu dă somnolenţă exagerată ca unele medicamente, cum este Diazepam-ul, şi nu creează dependenţă. Dimineaţa, capul este limpede, iar starea de relaxare generează un tonus optimist pentru întreaga zi. Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai bune remedii şi în caz de stres”, spune dl prof. Milică. 

Foarte bună în combaterea insomniei este şi tinctura alcoolică de lavandă, din care se beau cîte 10-20 picături de 2-3 ori pe zi, între mese. Extern, cu tinctură se ung tîmplele şi fruntea. 

Pe lîngă lavandă, tratamentul naturist al insomniei beneficiază şi de efectul altor specii de plante medicinale, verificate de-a lungul timpului, precum valeriana, talpa gîştei, flori de tei, hamei, păducel, sulfină, roiniţă, mentă, sovîrf, capsule de mac, fructe de fenicul şi măghiran. Cu aceste plante, luate separat sau în amestec, se fac infuzii şi decocturi, care se beau calde şi îndulcite cu miere, cu o jumătate de oră înainte de culcare. 


Iată două amestecuri din plante medicinale recomandate, în caz de insomnie, de către prof.univ.dr.farm. Ovidiu Bojor: talpa gîştei (40 g), flori de tei (20 g), mătăciune (20 g), flori de păducel (10 g) şi sovîrf (10 g) – se face infuzie şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi; rădăcină de valeriană (40 g), flori de lavandă (30 g), muşeţel (15 g) şi mentă (15 g) – infuzie, o cană înainte de culcare, eventual şi una după masa de seară. 


 Printr-o educare a somnului, îndepărtînd gîndurile rele, insomnia poate fi înlocuită cu un somn liniştit şi reconfortant. Este bine să se doarmă cu capul spre nord sau spre est. Înainte de culcare este benefică o plimbare în aer liber.