DULCEATA DE SMOCHINE VERZI SI ROSII
Timp de preparare:
1 ora si 40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Dulceata de smochine se poate prepara ata din smochine verzi cat si din smochine rosii.
1,5 kg smochine verzi sau rosii
500 g zahar
zeama de la o lamaie
jumatate de lamaie taiata in felii
6 buc cuisoare
Mod de preparare:
Smochinele se spala,se rup coditele ,se inteapa cu furculita, se aseaza intr-o cratita impreuna cu zaharul in straturi alternative smochine-zahar ,se lasa cca o ora la rece,dupa care se pune la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga cuisoarele,zeama de la o lamaie si se amesteca incontinuu sa nu se lipeasca .Spre sfarsit se adauga feliile de la o jumatate de lamaie si se fierbe pana cand se obtine consistenta dorita pentru sirop.
Cand dulceata este gata se ia spuma,se lasa sa se racoreasca putin ,se toarna in borcane,se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa nu cada la fundul borcanelor.
Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.
Cand dulceata este gata se ia spuma,se lasa sa se racoreasca putin ,se toarna in borcane,se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa nu cada la fundul borcanelor.
Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.