Placinta ciobanului vegetariana
ingrediente
8 cartofi mari sau 10 mijlocii
2 linguri de margarina( eu am folosit ulei de coconut)
125 ml lapte de orez ( am pus lapte de coconut)
sare dupa gust
piper dupa gust
2 linguri de ulei de masline( tot ulei de coconut am folosit)
1 ceapa mare tocata marunt
2 catei de usturoi( am pus 5 )
2oo gr ciuperci cremini
200 gr supa de linte groasa ( lichid foarte putin)
2 linguri de vin alb( optional)
1 lingura de sos de soia
2 lingurite de arome care va plac( am pus cimbru si busuioc)
3 linguri de faina( sau amidon alimentar)
300 gr spanac crud
pesmet ( am folosit panko)
Se curata , se spala si se taie cuburele , cartofii. se pun la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii lor se pregateste restul. Se curata si se taie ceapa , ciupercile si usturoiul. Se pune uleiul in vas si se prajeste ceapa in el. Cand este sticloasa se adauga ciuperciloe curatate si feliate, se mai prajesc impreuna pana lasa apa si apoi se evapora, se adauga apoi vinul ( daca folositi) si se lasa pe foc pana se evapora dupa care se adauga supa de linte scursa de lichid dar nu de tot( trebuie sa mai aveti putin lichid in ea) Se ia de pe foc, se adauga usturoiul pisat si frunzele crude de spanac . Se amesteca sa se uniformizeze. Intr-un vas separat se pune faina si se amesteca cu lichid din supa apoi se toarna peste amestecul de ciuperci si linte si se ai da un clocot pana se ingroasa. Se drege de sare si piper. Se adauga frunzele de spanac si se amesteca din nou, trebuie sa aveti un amestec destul de grosut, un amestec care sa nu curga dar care sa fie totusi destul de moale.
Se ia o tava mica sau o forma de sticla , rotunda si rezistenta la cuptor , se unge cu ulei si se presara pesmet pe fundul ei si pe margini. Stratul de pesmet de pe fundul tavi trebuie sa fie ceva mai grosut, circa 1/2 cm.
Se aseaza apoi peste pesmet amestecul de linte si ciuperci .
Se scurg cartofii se preseaza , se amesteca cu margarina ( in cazul meu cu uleiul de coconut) si se adauga laptele pe care il folositi , atat cat sa obtineti un pireu mai grosut care se pune in tava peste ciuperci si linte. Se da la cuptor pana cartofii au prins o crusta aramie.
Se scoate din cuptor, se lasa la racit dupa care se feliaza si se serveste simplu sau cu o salata langa el.