Aceasta prajitura foarte aspectuoasa si gustoasa, desi pare complicata este chiar usor de facut, mai ales daca dorim sa impresionam musafirii.
Pentru blat avem nevoie de:
- 6 oua- 100 g zahar
- 3 linguri de sirop din zahar caramelizat (2-3 linguri de zahar caramelizat si "stins" cu 3 linguri de apa)
- 30 ml ulei
- 1 cana de faina amestecata cu o lingurita de praf de copt
- 2-3 linguri cacao
- esente dupa gust
Cum se face:
Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa, ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul, esenta si siropul de zahar. Se toarna totul peste albusul batut.Daca albusurile vor avea consistenta corecta,amestecul va ramane la suprafata.
Apoi se pune faina amestecata cu praful de copt si se amesteca pina la omogenizare.
Compozitia se imparte in doua, in una din ele punem cacaoa.
Coacem 2 blaturi, alb si negru, in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la 180 de grade.
Pentru crema avem nevoie de:
- 200 ml lapte
- 1 lingura faina
- 1 lingurita gelatina
- 150 g zahar
- 200 ml frisca lichida
Zaharul il caramelizam. Cand are consistenta lichida, turnam laptele fierbinte.
Atentie: ca se umfla si poate da pe dinafara. Amestecam pana se topeste tot zaharul,dupa care adaugam faina "desfacuta" in cateva linguri de lapte rece. Punem din nou la fiert si fierbem pana se ingroasa putin, amestecand continuu.
Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece. Lasam la rece pana se ingroasa putin si se raceste foarte bine, dupa care adaugam in frisca batuta.
Pentru insiropat avem nevoie de:
- 100 g zahar caramelizat stins cu 100 ml apa rece
Cele 2 blaturi le suprapunem si taiem fasii pe lungime de grosime egala. In functie de cate fasii avem vom calcula latimea si inaltimea prajiturii.
Incepem asamblarea, alternand cate o fasie alba cu una maro. La primul strat mie mi-au intrat 4 fasii negre si 3 albe.
Le lipim intre ele cu putina crema si le insiropam. Punem un strat de crema si uniformizam.
La urmatorul strat procedam intocmai, doar ca vom incepe cu culoarea opusa celei cu care am inceput la primul. Vom avea 4 fasii albe si 3 fasii negre.
La fel procedam si cu al treilea strat, doar ca eu am mai ramas cu 3 fasii negre si 3 fasii albe.
Pastram putina crema pentru decor si daca dorim putem orna cu niste fulgi de ciocolata sau cu ciocolata razuita sau ce mai doriti voi. Se poate orna si cu frisca simpla, depinde de preferinta.
Si gata prajitura. Este o prajitura foarte decorativa si buna totodata. Iata si cateva felii pentru voi gata pentru a fi gustate: