Osteoporoza este o stare patologică caracterizată prin rarefierea oaselor (oase poroase) şi o slăbire a rezistenţei osului sau a materiei osoase. Acest fenomen este cauzat de pierderea masei osoase datorită scăderii producţiei de hormoni estrogeni (estrogenul este un hormon care ajuta la absorbţia calciului şi menţinerea sănătăţii oaselor).
Altfel spus, în cazul osteoporozei oasele se descompun cu o viteză mai rapidă decât cea cu care se formează ţesutul osos nou (organismul absoarbe calciul şi formează masa osoasă pâna la 35 ani, iar o dată ce s-a pierdut, reţeaua structurală a osului nu mai poate fi refăcută).
Osteoporoza apare mai frecvent la femei deoarece la bărbaţi pierderea de calciu este treptată deoarece aceştia au oasele mai dense. Începând de la 65 ani riscul de osteoporoză creşte considerabil, crescând astfel şi riscul de a suferi fracturi, în special la persoanele care au o viaţă sedentară sau la care aporturile de calciu sunt insuficiente.
Localizarea osteoporozei
Osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul articulaţiei pumnului şi la şold, la nivelul extremităţilor femurului (colul femural). Acestea au o gravitate mare, putând să pună chiar şi viaţa în pericol datorită complicaţiilor ce pot apărea pe parcursul bolii (embolii şi insuficienţe pulmonare, insuficienţe renale etc.). Boala se mai poate manifesta şi la nivelul coloanei dorsale şi lombare, apărând astfel dureri provocate de tasarea vertebrelor.
Cauzele şi factorii de risc
Osteoporoza apare în general la persoanele vârstnice sau după traumatisme majore ori imobilizări îndelungate la pat. Cel mai adesea sunt afectate de această maladie femeile aflate la menopauză, chiar şi în menopauza precoce (înainte de 45 ani). Acest lucru se datorează modificărilor endocrine pe care le suferă organismul femeilor aflate în această situaţie.
Factorii de risc ce pot conduce la apariţia osteoporozei sunt: existenţa unui istoric pozitiv pentru fracturi osoase, apariţia fracturilor la traumatisme mai mici, antecedentele familiale de fracturi provocate de osteoporoză, dezechilibrul hormonal prelungit (hiperparatiroidism primar, hipertiroidism, hipogonadism), menstruaţiile neregulate, cu perioade de amenoree şi utilizarea prelungită a unor doze mari de medicamente ce pot cauza carenţe de calciu: hormoni tiroidieni, anticonvulsivante, corticosteroizi (cortizon), diuretice, antiastmatice sau medicamente impotriva artritei reumatoide sau psoriazisului.
Pierderea importantă în greutate, sedentarismul, aporturile alimentare insuficiente de calciu, lipsa de vitamina D datorită unei expuneri insuficiente la soare sau a unei alimentaţii sărace, consumul excesiv de cafeină (echivalentul a 4 ceşti de cafea pe zi), alcoolismul sau unele boli precum ciroza hepatică, boala Crohn sau artrita reumatoidă pot cauza şi ele apariţia osteoporozei.
Pierderea importantă în greutate, sedentarismul, aporturile alimentare insuficiente de calciu, lipsa de vitamina D datorită unei expuneri insuficiente la soare sau a unei alimentaţii sărace, consumul excesiv de cafeină (echivalentul a 4 ceşti de cafea pe zi), alcoolismul sau unele boli precum ciroza hepatică, boala Crohn sau artrita reumatoidă pot cauza şi ele apariţia osteoporozei.
Faceţi testul pentru osteoporoză !!!
Prezentarea la controale medicale periodice este deosebit de importantă în cazul femeilor la pre şi postmenopauză. De asemenea, păstrarea unui regim alimentar echilibrat (cu evitarea exceselor de orice fel) şi cât mai multă mişcare (dar nu în exces) ajută la reducerea pierderii osoase. La vârstnici, forma fizică bună scade riscul de căzături, evitându-se astfel apariţia fracturilor osoase greu de refăcut la persoanele cu osteoporoză.
De evitat sau de limitat !!!
Un stil de viaţă sănătos ajută la refacerea oaselor şi a organismului în întregul său. Dacă doriţi ca osteporoza să nu vă creeze probleme mari trebuie să faceţi câteva sacrificii. Evitaţi fumatul întrucât tabagismul este asociat cu pierderea osoasă (nicotina reduce absorbţia de calciu în intestine).
Evitaţi consumul de proteină animală (carne) deoarece aceasta sporeşte pierderea de calciu. Daţi uitării alimentele dulci sau sărate şi cafeaua deoarece zahărul, sarea şi cafeaua provoacă pierderi urinare de calciu. Nu puneţi lapte sau ceai în cafea, deoarece cantitatea de calciu pierdut va creşte şi mai mult.
Limitaţi consumul de alcool la 30 ml/zi de tărie sau la 150 ml/zi de vin deoarece alcoolul are acţiune diuretică ce determină pierderea a numerosi nutrienti, printre care calciul. În plus, într-un stadiu avansat alcoolismul provoacă ciroză hepatică, deseori asociată cu pierderea osoasă. De asemenea, evitaţi băuturile carbogazoase care de asemenea încurajează pierderea de minerale
Nu în ultimul rând dăm o atenţionare femeilor să evite să slăbească brusc, fără avizul medicului, adoptând regimuri de slăbire dezechilibrate. Aceste diete nu sunt benefice femeilor cu osteoporoză deoarece se pot provoca dezechilibre ale calciului, vitaminei D şi a altor elemente importante din organism, ducând astfel la agravarea bolii.
Dieta în osteoporoză - un regim alimentar bogat în calciu şi vitamina D
Pentru femeile la menopauză cantitatea recomandată de calciu este de 1000-1500 mg pe zi. Calciul se găseşte într-o varietate mare de alimente, însă principala sursă o constituie laptele şi celelalte produse lactate, cea mai mare cantitate de calciu regăsindu-se în lactatele semidegresate.
Absorbţia calciului este favorizată de consumul de vitamina D, astfel că este recomandat să consumaţi alimente care conţin ambele substanţe. Puteţi alege în acest sens peştele (somon proaspăt cu oase sau somon conservat, sardine cu oase, macrouri), legume verzi (varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, mazărea, prazul, ţelina, broccoli), măsline şi fructe (curmale roşii, migdale, prune şi caise uscate, banane, alune). În plus, foarte indicate sunt produsele pe baza de soia (tofu, boabe de soia, lapte de soia îmbogăţit cu calciu) care conţin izoflavone cu proprietăţi estrogenice (adică substanţe similare cu hormonii, care pot mima proprietăţile de osteoprotector ale estrogenului).
Consumaţi şi oţet de mere sau de orez (câte o linguriţă în apă caldă înainte de mese) deoarece oţetul sporeşte aciditatea în stomac, lucru ce îmbunătăţeşte absorbţia calciului. Consumaţi şi alimente bogate în bor (care poate absorbi calciu), mangan (necesar pentru întărirea ţesuturilor conjunctive din oase) şi cupru (util pentru producerea de celule osoase).
Pentru ca vitamina D să poată absorbi eficient calciul este recomandat să staţi la soare cel puţin 20 de minute pe zi. Persoanele în vârstă şi cele cu pielea mai închisă la culoare ar trebui să ia suplimente de vitamina D, deoarece corpul lor nu o proceseaza în cantităţi suficiente.
Suplimentele nutritive recomandate în osteoporoză
Suplimentele nutritive contribuie la fortificarea oaselor dacă sunt consumate cel puţin 6 luni. În caz de osteoporoză se recomandă să luaţi calciu cu vitamina D seara înainte de culcare deoarece noaptea este perioada în care absorbţia calciului este maximă. Este recomandabil să luaţi calciu cu suplimente de magneziu în proporţie de 1:2. Pentru a mări eficienţa absorbţiei nu luaţi mai mult de 600 mg odată. De asemenea, este important ca suplimentele de calciu, magneziu şi vitamina D să se ia odată cu mâncarea (sau cu lapte) deoarece astfel se creşte absorbţia acestora. Se recomandă de asemenea folosirea citratului de calciu în locul carbonatului de calciu deoarece primul este absorbit mai rapid în organism.
Evitati suplimente din dolomite, cochilii de stridii şi făina de oase deoarece pot conţine o cantitate mare de plumb. Aveţi grijă şi dacă luaţi anticoagulante deoarece acestea nu se asociază bine cu potasiul care creşte capacitatea de coagulare a sângelui.
Vitamina C are proprietăţi antioxidante şi contribuie la creşterea masei osoase din organism şi la formarea de colagen, proteina care fortifică oasele şi ţesuturile conjunctive. Chiar dacă consumaţi alimente bogate în vitamina C este bine să luaţi şi un supliment de 200 mg de vitamina C pe zi.
Vitamina K încetineşte îmbătrânirea oaselor şi măreşte rata de vindecare a leziunilor de la nivelul oaselor. Oamenii care consumă alimente bogate în potasiu au oasele mai dense.
Zincul, cuprul şi manganul sunt şi ele importante pentru absorbţia mineralelor şi sănătatea oaselor.
Gemoderivatele - tratamente naturiste de elită în osteoporoză
Gemoderivatele sunt preparate 100% naturale obţinute din mlădiţele sau din mugurii plantelor, arbuştilor sau arborilor. Ele sunt extrem de utile în tratamentul osteoporozei deoarece reglează dereglările hormonale, ajută la refacerea oaselor şi calmează durerile articulare. Iată care sunt cele mai bune gemoderivate:
- Gemoderivatul din muguri de coacăz negru stimulează glanda corticosuprarenală pentru secreţia unor hormoni cu proprietăţi antiinflamatorii.
- Gemoderivatul din muguri de pin are acţiune antiinflamatorie asupra tuturor cartilagiilor articulare, remineralizează şi regenerează ţesutul osos. Acest preparat se utilizează în coxartroze, gonartroze, artroze vertebrale, reumatism cronic degenerativ, osteoporoză (post menopauză şi senilă), fracturi patologice şi întârzierea consolidării fracturilor.
- Gemoderivatul din muguri de viţă-de-vie are acţiune antiinflamatorie pe aparatul osteoarticular (în cazul inflamaţiilor cronice şi recidivante, osteoporozei, reumatismului articular acut, reumatismului degenerativ cronic, coxartrozei, gonartrozei, artrozei generalizate, artritei deformante ale micilor articulaţii - poliartrita reumatoidă - şi manifestărilor articulare din gută).
- Gemoderivatul din mlădiţe de merişor este indicat în artroze la vârste înaintate, senescenţă hormonală şi în osteoporoză.
- Gemoderivatul din mlădiţe de mur este un remediu util în fibroscleroza organelor la persoanele îmbatrânite, în artroza la vârstnici acompaniată de osteoporoză, în sindromul de decalcefiere dureros şi în dureri osoase şi articulare.
- Gemoderivatul din mlădiţe de sequoia este indicat în artroza senilă acompaniată de osteoporoză dureroasă şi decalcefiere osoasă.
- Gemoderivatul din muguri de jneapăn este un antiinflamatoar al cartilagiilor articulare şi regenerator al ţesutului osos (fiind indicat în forme de decalcifiere la persoane între 40-60 ani). Este utilizat în reumatismul cronic, artroza vertebrală, coxartroza şi gonartroza, cu simptome ce acompaniază fenomenele dureroase (insomnie, nervozitate), în consolidarea fracturilor şi nu în ultimul rând în osteoporoză.