Am auzit prima data de aceasta ciorba acum 2 ani, cand a doua zi dupa nunta mea, unul din verii din Bucuresti striga cat il tinea gura: "unde-i ciorba de potroace?!?" Pana am ajuns acasa m-am tot intrebat ce o fi aia, ce sunt potroacele... apoi am google-uit si am aflat marele mister: potroacele sunt maruntaiele de pui.
Ingrediente pentru Ciorba de potroace
1 kg tacamuri si organe de pui (am pus 300 gr pipote si inimi si 700 gr aripi, gatul si carcasa)1 morcov mare
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
1 bucata telina radacina (cca 100 gr)
1 patrunjel radacina (cca 100 gr)
1 pastarnac (cca 100 gr)
50 gr orez
1 l zeama de varza murata (moare)
2-3 fire marar
2 fire leustean
sare
Portii: 6-8
Timp de preparare: 2h 15 min
Preparare
- Tacamurile si organele se spala bine in apa rece, apoi se pun intr-o oala, se adauga 2 l apa rece si se lasa la fiert la foc mic timp de 1.5 ore (pana pipotele sunt fierte). Spumati supa in prima jumatate de ora.
- In acest timp tocati zarzavatul (cubulete sau dati-l pe razatoarea mare). Daca doriti (supa va avea un gust mai intens) caliti zarzavatul timp de 10 minute in 2 linguri ulei incins.
- Cand supa e gata, strecurati-o prin tifon. Spalati oala si puneti supa inapoi in ea. Adaugati si carnea inapoi in supa. Daca doriti puteti dezosa carnea de pe oase (eu am lasat-o pe oase de data asta).
- Adaugati zarzavatul si 1/4 lingurita sare in supa si fierbeti-l la foc mediu pana este bine facut (cca 10-20 minute; timpul de fierbere e in functie de cum l-ati tocat si daca l-ati calit).
- Cat fierbe zarzavatul, puneti zeama de varza pe foc si fierbeti-o ca sa-si elimine din mirosuri. Daca e cazul, spumati zeama.
- Fierbeti orezul (conform instructiunilor de pe pachet) in apa cu sare.
- Cand zarzavatul e fiert, adaugati in supa zeama de varza, orezul fiert si verdeturile tocate. Gustati si dregeti supa de sare.
* adaugati cata zeama de varza doriti, astfel incat ciorba sa devina acra dupa gustul vostru; eu am pus 1 l
** zeama de varza e sarata, asa ca in timpul prepararii supei folositi putina sare; de aceea e mai sigur sa dregeti ciorba de sare dupa ce ati adaugat moarea - Se serveste cu smantana alaturi.