9 analize necesare daca vrei sa ramai insarcinata
Ginecologii sustin ca pregatirea corpului pentru o sarcina este un pas extrem de important. Afla la ce trebuie sa fii atenta si ce analize sunt necesare inainte sa ramai insarcinata!
Daca ti-ai propus sa faci totul ca la carte si sa tii cont de recomandarile specialistilor inainte de a ramane insarcinata inseamna ca stii deja de importanta pe care trebuie sa o acorzi alimentatiei, precum si de rolul semnificativ pe care il are sportul, chiar si in aceasta perioada. "Alimentatia si sportul au un rol important pentru pregatirea sarcinii. Un corp frumos si sanatos confera un suport psihic si fizic minunat viitoarei mamici. Evident, alimentatia va fi una bogata in vitamine, saraca in glucide si grasimi, echilibrata, care sa asigure viitoarei mamici energia si nutrientii minerali necesari in dezvoltarea armonioasa a viitoarei sarcini", explica dr. Bogdan Alexandru, medic specialist obstetrica-ginecologie la Centrul Medical Unirea din Capitala.
Mare atentie la greutatea corporala!
De asemenea, femeile care sunt putin mai plinute trebuie sa stie ca incercand sa slabeasca isi vor creste sansele de a ramane insarcinate.
Potrivit unor cercetari aparute anul acesta si publicate in revista "American Journal of Obstetrics and Gynaecology", numarul nasterilor premature sunt mai frecvente in cazul femeilor obeze decat la femeile care nu au probleme cu greutatea. Cercetarile au cuprins 385 de mame care intampinau probleme cu greutatea si erau la prima sarcina. Potrivit studiului, rata pre-eclampsiei la mamele obeze care nasc prima data este cu 11,7% mai mare, in timp ce in cazul femeilor fara probleme cu greutatea ajunge doar la 2%. De asemenea, cercetatorii atentionau ca riscul de pre-eclampsie creste si in functie de numarul kilogramelor acumulate in timpul sarcinii. Pre-eclampsia este o complicatie serioasa in sarcina, care poate duce, in cazuri extreme, la moartea mamei si/sau a copilului.
Este necesara administrarea acidului folic inainte de sarcina?
In general, parerile sunt impartite din cauza cercetarilor care atesta sau contesta necesitatea acestuia in perioada de concepere. Insa, medicii s-au pus de acord cu privire la importanta administrarii acidului folic in timpul sarcinii. "Ce se stie clar este faptul ca acidul folic este baza ADN-ului, are un rol crucial in dezvoltarea armonioasa a embrionului, iar administrarea lui in timpul sarcinii, in special in primele 14 saptamani scade semnificativ riscul de aparitie a defectelor de tub neural. Consensul medical este acela ca fiecarei gravide trebuie sa i se suplimenteze doza zilnica de acid folic", explica dr. Bogdan Alexandru.
Analize inainte de sarcina
In urma consultului preconceptional se stabileste un set de analize care poate fi diferit de la o pacienta la alta, in functie de factori genetici, istoric familial, etc. Cele mai importante analize despre care ne vorbeste dr. Bogdan Alexandru sunt:
1. Hemoleucograma, grup de sange si Rh: ofera informatii asupra unei eventuale anemii, trombocitopenii sau a unei infectii in organism. Grupa de sange si Rh-ul ne informeaza asupra unei posibile incompatibilitati sanguine mama-fat. In cazul in care mama are grupa 0 +/- si RH -, automat sotul isi va determina grupa de sange si Rh-ul;
2. AgHBS, AC anti HVC sunt markeri ai infectiei virale cu virusul hepatic B si C. In caz ca viitoarea mamica are Ag HBS absent si AC HBS absenti poate opta pentru vaccinarea impotriva virusului hepatic B. Pentru virusul C nu exista tratament. In cazul in care virusul B sau C este prezent la mama, nasterea va avea loc prin operatie cezariana;
3. Test pentru depistarea infectiei cu virusul HIV este un examen obligatoriu;
4. Glicemia este importanta pentru ca ne ofera informatii asupra unui eventual diabet zaharat;
5. Rubeola: daca IGG si IGM sunt 0, atunci se poate opta pentru vaccinare inainte de sarcina;
6. Chlamidia: se recolteaza de la nivelul colului uterin. In caz de pozitivitate, tratamentul este obligatoriu, tinand cont ca unele studii arata implicarea acestor infectii in avortul spontan;
7. Secretia vaginala;
8. Testul Babes - Papanicolau pentru depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin;
9. Herpes virus II: nu este necesar de detectat. Trebuie acordata o atentie speciala numai daca apar leziuni herpetice genitale la nastere, astfel incat sa se poata lua masura nasterii prin operatie cezariana.
De asemenea, specialistul precizeaza ca pentru fiecare caz in parte "se poate recomanda suplimentarea acestor analize (listeria sau toxoplasma in cazul expunerii la animale), oportunitatea efectuarii acestora in stadiul preconceptional fiind indicata de medicul specialist.