ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Traditii de Mucenici In Bucovina si Moldova

Traditii de Mucenici In Bucovina si Moldova
 
 
 
 
 
 
mucenici.jpg 
 
 
 
Conform traditiei, in ziua celor 40 de Mucenici (40 de Sfinti) se mananca "mucenici" sau "macinici". In Bucovina si Moldova, li se spun "sfintisori". Acestia au forma de om si sunt un fel de turte facute din faina framantata in miere, cu miez de nuca pisat. Pot fi si niste figurine in forma de om, facute din faina, miere, miez de nuca, presarate pe deasupra cu zahar.

40_pahare_mucenici.jpgAcum, colacii sau colaceii, cunoscuti sub denumirea de mucenici moldovenesti, se fac in forma cifrei 8. Se prepara 40 de colacei, care reprezinta cei 40 de Sfinti sarbatoriti. In Bucovina "sfintisorii" sunt dusi la biserica, se sfintesc dupa liturghie si se impart numai copiilor.

In unele parti din Moldova si Muntenia, colacii se duc la biserica, o parte i se daruiesc lui Dumnezeu, pentru belsugul pamantului, iar o parte se impart sarmanilor. Dupa ce au fost sfintiti de preot, se aduc acasa si cu zeama lor se uda usile grajdurilor si pomii, pentru rodul turmelor si al pomilor. In cele mai multe parti, in special in zona Munteniei, nu se duc la biserica, ci se impart la vecini, la rude, la copii si la sarmani in mici strachini, ca pomana.

Obiceiuri legate de aceasta zi:
- in Muntenia era obiceiul de a se da foc unei carpe, cu fumul careia se afuma casa, curtea, grajdurile si toate incaperile de pe langa casa, pentru a indeparta raul si cu deosebire serpii care, conform credintei oamenilor, ies in aceasta zi din ascunzisurile lor de peste iarna;
- in dimineata acestei zile era obiceiul de a se matura casa si curtea si din toate gunoaiele adunate la un loc sa se faca un foc mare in mijlocul curtii, peste care tinerii sareau impregnandu-si hainele cu fum, spre a le merge bine peste vara;
- potrivit traditiei, este bine ca in aceasta zi persoanele care pot sa bea 40 de paharele de vin, cate unul pentru fiecare din cei 40 de Sfinti Mucenici.