Cum obtinem capsuni dulci?
Datorita formei sale ca o inima si culorii rosu aprins, cu siguranta nu putem rezista tentatiei de a o savura. Capsuna simbolizeaza iubirea si intelepciunea, stimuleaza curajul spiritual de sacrificiu,vointa. De multe ori ramanem cu un gust acru, apos , total dezamagitor, lipsind in totalitate explozia gustului dulce. Astfel apar intrebarile: Ce s-a intamplat si de ce? De ce sunt unele fructe mai dulci si altele mai acre? Ei bine , multe soiuri au un gust mai dulce decat altele, insa cele mai multe cazuri se datoreaza faptului ca acestea nu dispun de conditii ideale de crestere. Cateva sfaturi despre tehnologia plantarii capsunilor va vor ajuta sa culegeti pe langa fructe chiar si profit.
7 sfaturi pentru a obtine capsuni dulci:
1. Verificati solul
Capsunii au nevoie de un sol fertil, bine drenat si in multe cazuri putin acid. Cel mai bun sol pentru capsuni pare sa fie compostul imbogatit in elemente nutritive. Cultivate intr-un sol nisipos vor produce cantitati insemnate de fructe dulci dar si spectaculoase.
Crescute pe astfel de paturi plantele tind sa se scurga, impreuna cu solul valoros va asigura fructe delicioase si aspectuoase.
3.Verificati locatia de cultivare
Capsunile trebuie plante in locuri cu cel putin 8 ore de lumina pe zi. Au nevoie de caldura si lumina soarelui, acesti doi factori sunt esentiali pentru coacerea fructelor in totalitate si mai ales pentru gustul delicios cu care ne intampina.
4.Acordati-le spatiu
Avand o forma redusa, se poate planta in spatii restranse dar si pe suprafete foarte mari in aer liber.Este o planta ce se intinde rapid daca nu este ingrijita.Au nevoie de suficient spatiu sa creasca si sa se raspandeasca, cel putin 12 cm intre ele. In cazul in care sunt supraaglomerate, vor produce fructe de dimensiuni mici si acrisoare.
5.Plantati-le toamna
Este recomandat sa le plantati capsunii in paturi din toamna. In acest fel ei vor avea timp sa isi creeze un sistem radicular puternic necesar iar primavara pornitul in vegetatie se va face fara dificultati. Daca locuiti intr-un climat rece, protejati-le prin mulcire pe timpul ierni pentru a rezista cu succes pana in primavara.
6.Asigurati-va ca plantele sunt sanatoase
Un alt motiv care aduce capsuni acrisoare este boala. Mucegaiul, putregaiul precum si alti daunatori vor consuma din sursele energice ale plantei iar planta nu se va mai dezvolta in parametri normali. Mai ales in conditii de umiditate excesiva, devin sensibile la actiunea bolilor si daunatorilor.
Pentru a obtine fructe gustoase din primul an indepartati din frunzele uscate sau din flori pentru a forta mai multa energie plantei.Pastrati aproximativ 4 plante fiica (alergatori) de la fiecare planta mama si concentrati-va foarte mult asupra modului de ingrijire al acestora.
Stiati ca !
Capsunile alaturi de cirese se numara printre primele fructe care ajung la maturitate in timpul anului ( mai – iunie).
Prin folosirea soiurilor ce dau mai multe recolte pe an, se pot obtine capsune si toamna pana in luna octombrie.