ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Căpşuni – Tratamente curative şi îngrijire – Cultura căpşunilor în micile grădini – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire







Căpşuni – Tratamente curative şi îngrijire – Cultura căpşunilor în micile grădini – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire













Căpşunii sunt subarbuşti obţinuţi din încrucişarea a două soiuri de origine americană – Fragaria chiloensis şi Fragaria virginiana.

Adaptate pentru cultivare direct în pământ ori în ghiveci, în mod intensiv în sere sau solarii, sau într-un colţ de grădină, cultura căpşunului nu este extrem de dificilă dacă sunt respectate nişte cerinţe minime. Fiind o specie de talie redusă, cu o înălţime de maxim 40 de cm, se poate cultiva şi în spaţii mai mici, sau prin livezi între pomi, pe terenuri nu foarte umbrite. Bineînţeles, cele mai mari producţii se obţin în câmp , sau în sere şi solarii în culturile intensive.
Sunt foarte multe reclame în ultima vreme  despre soiuri de căpşuni care cresc uimitor, căţărători la 2 metri înălţime, etc. Într-adevăr, horticultorii au încrucişat şi obţinut soiuri care se dezvoltă miraculos, hibrizi obţinuţi prin metode genetice moderne, hibrizi foarte productivi, dar de la 30 – 40 cm să ajungi la 2 metri  înălţime mi se pare mult. Sincer să fiu sunt adeptul soiurilor productive clasice, fără prea multe intervenţii chimice. Dorinţa de a produce fructe în cantităţi meganemaiîntâlnite are un efect direct asupra sănătăţii noastre , ciclul vegetativ al plantelor după părerea mea fiind denaturat în scopul de a produce cât mai mult.  Aceste anomalii pot produce efecte pe termen lung asupra sănătăţii noastre, chiar dacă nu s-a demonstrat ştiinţific . Sunt grupuri de cercetători care lucrează pe toate meridianele pentru a studia efectele geneticii în producţia intensivă, se fac mereu declaraţii de presă pe aceste teme sensibile. De multe ori nici nu avem tehnologia de a studia toate efectele produse de un anumit soi modificat genetic, aceste rezultate se văd în timp, după ani şi ani de zile de cercetări.
Revenind la căpşunii noştri , dacă v-aţi hotărât  să cultivaţi un colţ de grădină pentru a avea fructe cu gust natural, acum este momentul ideal să plantaţi stolonii. Luna martie sau aprilie este bine să începeţi plantarea. Cea mai bună sursă de achizitionare a stolonilor de căpşuni rămâne alegerea unei firme de profil, chiar şi supermagazine, unde puteţi comanda tipul şi varietatea ce doriţi să o cultivaţi. Sfatul nostru este să alegeţi soiuri şi hibrizi productivi, fişa tehnică a soiului cumpărat pentru a şti particularităţile specifice în cultură, şi nu în ultimul rând cumpărând de la firme specializate sunteţi siguri că aveţi un material vegetal fără boli şi viruşi nedoriţi.  Deasemeni, trebuie să aveţi în vedere că an de an apar pe piaţă soiuri noi ce au cerinţe uşor diferite în cultură, unele soiuri acceptă sau nu acceptă deloc zonele mai umbrite, iar altele au nevoie de anumite tratamente în primul an, de accea este bine să ştiţi ce cereţi de la vânzător funcţie de grădina ce o aveţi la dispoziţie.
Fişa tehnică
Substrat de pământ şi climă
Căpşunii au nevoie de pământ foarte fertil, îmbogăţit cu material organic ( gunoi de grajd ) , pământ lucrat de toamna, arat adânc, sau săpat destul de adânc, odată cu săparea incorporaţi în sol şi gunoiul de grajd pentru a se amesteca bine cu solul din grădină. De exemplu dacă aveţi o suprafaţă de 10 metri pătraţi ar fi suficient  2 -3 roabe de gunoi de grajd ( sau gunoi de păsări, etc.). Căpşunii rezistă bine în orice zonă a ţării noastre, producţii mai mari se obţin pe terenurile însorite , cu expoziţie sudică. Deasemeni, căpşunul preferă solurile cu un PH uşor acid, spre neutru, între 5,5 şi 7.
Apa
Dacă nu aveţi posibilitatea de irigare programată, sau cu tub prin picurare, atunci trebuie să vă faceţi timp să udaţi la furtun măcar , periodic, seara sau dimineaţa, şi această operaţie trebuie urmărită în perioada în care se formează florile şi fructele. Căpşunii nu tolerează seceta, dar nici excesul de apă care poate provoca boli nedorite.

Avantajele plantării pe rând sub folie protectoare neagră
Nu uitaţi că puteţi planta căpşunii funcţie de dimensiunea grădinii de care dispuneţi, dacă aveţi un strat mic, să spunem de 1 metru lăţime pe 5 metri lungime atunci alegeţi varianta de a planta căpşunii pe strat la dimensiuni de 25- 30 cm între fiecare plantă, sau plantaţi două rânduri de plante pe lungimea de 5 metri.
Dacă aveţi grădină şi spaţiu disponibil mai mare, atunci alegeţi varianta cultivării pe rânduri, pentru rezultate mult mai bune şi posibilitatea de a îngriji mult mai bine cultura, printre rânduri puteţi păşi, puteţi face anumite lucrări, iriga, fertiliza, prăşi , etc.
Dacă a-ţi cumpărat stoloni de căpşuni căţărători , mă refer la cei la care se face reclamă pe toate site-urile, atunci trebuie să vă gândiţi că este nevoie de le asigura un suport pentru căţărare, o pergolă, sau un sistem de araci, În acest caz este bine să alegeţi varianta plantării pe rând , pentru a putea avea acces la unele lucrări , şi a-i ajuta la început să crească.
Dacă a-ţi cumpărat stoloni de căpşuni, şi locuiţi la bloc, deci spaţiul dvs de producţie va fi balconul, care şi aşa este foarte îngust atunci singura soluţie este să vă alegeţi varianta cultivării la ghiveci, şi trebuie alese ghivece mari, de minim 25 cm diametru pentru a avea resurse nutritive pe tot parcursul anului. Metoda cultivării la ghiveci nu este destul de facilă, o vom trata într-un articol separat, pentru o mai bună expunere.
Dacă doriţi să obţineţi producţii maxime, aveţi teren disponibil suficient şi vreţi să porniţi o mică afacere, atunci cultivarea căpşunilor este o alegere bună. În acest caz va trebui să alegeţi varianta cultivării pe rânduri, la distanţa de 80 cm între rânduri şi 25 cm între plante pe rând, iar fiecare rând să fie lucrat pe înălţime şi să fie acoperit cu folie neagră de nylon, iar în dreptul fiecărei plante se face o gaură mică şi se plantează stolonii. Avantajele plantării cu această folie de plastic neagră sunt foarte mari, această folie împiedică în primul rând să se dezvolte buruienile nedorite, folosirea erbicidelor la căpşuni nefiind indicată. Apoi , un alt avantaj este că această folie împiedică evaporarea apei, reducând în acest mod costurile irigării. Al treilea avantaj foarte important este că folia fiind de culoare neagră, primăvara când dezvoltarea căpşunilor are nevoie de căldură, folia permite absorbirea razelor solare încălzind solul astfel determinând o creştere mult mai rapidă, şi o înflorire cu 2 săptămâni mai devreme. Şi nu în ultimul rând , pământul fiind acoperit cu această folie neagră, atunci când recoltăm, fructele vor fi curate şi uşor de cules.

Mult succes!