trucuri culinare la mare pret
"As manca sarmale" se auzi o voce a preaiubitului tau prieten! Dar si niste ciorba de burta si daca se poate si ceva fasole cu ciolan ar fi perfect. Temperatura aerului din casa era cam 25-27 de grade, dar acum parca te simti in plina strada in 40 de grade: iti creste nivelul de stres, te apuca transpiratiile si parca iti imaginezi bucataria plina de vase, cu trei ochiuri din patru aprinse la maxim, cuptorul zvacnind si resturile si cojile parca tolanindu-se linistite pe masa ta. Si pentru ce? pentru cele doua dati eventual cand se mananca din ele si apoi le arunci.
Si parca si atunci te apuca caldurile, dar din alte motive: de la nervii provocati de agitatia care se produsese inainte de a te apuca sa le faci, cand dorintele celor din jurul tau aproape ca iti invadau mintea si nepasarea si lipsa de apetit in fata acestor preparate a doua zi. Iar tu ai in minte numai durerea de spate, de picioare, sudoarea fruntii si chinul canicular dintre cei 4 pereti ai bucatariei.
Nu mai e nevoie sa treci prin toate acestea pentru ca vara ai la-ndemana o multime de trucuri si optiuni care sa te scuteasca sa zaci in bucatarie si care-ti usureaza treaba cu foarte mult timp si efort.
1. Foloseste cat poti de putin focul in aceasta vara, pentru a nu supraincinge atmosfera si mai mult decat e afara: evident salatele sunt cele mai la-ndemana si daca stii sa le prepari nu le vei mai vedea doar ca pe "garnituri" la o mancare.
Nu face doar salata dintr-o rosie, un castravete, un ardei, o ceapa, eventual salata verde cu putin ulei si sare si gata, caci asa cu siguranta nu o sa vezi salata ca pe un preparat satios si ca pe o masa propriu zisa:
- adauga diverse alimente satioase: branza (de care vrei de vaca, capra, oaie, frantuzeasca, etc), oua fierte, masline, crutoane, cascaval, sunca, bacon, porumb, andive, ton, ciuperci.; adauga oricate vrei in orice combinatii si vei afla un nou gust al salatei
2. De asemenea, nu folosi la gust doar ulei, sare si eventual un pic de otet/lamaie; nu numai ca esti deja plictisita de aceste ingrediente limitate, dar au acelasi si acelasi gust, de aceea refuzi uneori sa te mai gandesti la salata:
- du-te la supermarket si alege din raftul de condimente tot ce iti face cu ochiul: oregano, busuioc, cimbru, amestecuri de condimente speciale pentru salata, menta proaspata, patrunjel, marar, coriandru, usturoi, chilli, boia si tot ce iti mai poftesc papilele gustative, si prepara cele mai inedite dressing-uri cu acestea si cu ulei de masline, acid balsamic, lamaie si alte "efecte" aromate.
3. Legumele congelate sunt la mare cautare: stiu ca mai toti maestrii bucatari recomanda legumele proaspete vara, dar sa fim serioase, nu e mai convenabil pentru noi sa avem legumele gata curatate, taiate cubulete, doar sa le arunci intr-o tigaie sau apa dupa caz? Ba da, iar spre surprinderea multora, aceste legume nu isi pierd calitatile nutritive la congelator asa cum multi cred.
Personal, ma "scap" din multe situatii infometate cu astfel de legume, pe care mi le pregatesc cu multe condimente ca pe salata (numai ca initial le sotez la tigaie in putin unt) si imi place sa adaug cascaval ras pe deasupra.
Cauta combinatii inedite de legume, iar spre bucuria ta unele dintre pungile cu astfel de legume au si sos integrat, de parca ar "sti" ce pretios este timpul tau!
4. Pastele sunt si ele vedete in vara asta; nu te lasa inselata de faptul ca trebuie sa aprinzi aragazul, este doar pentru maxim jumatate de ora, timp in care fierbi si pastele si faci si sosul (pentru a fi mai simplu de facut prepara-l din legume care se fierb rapid) si verdeturi care sa garniseasca pastele: un gust delicios cu efort minim.
Personal, fierb pastele intr-o oala, iar intr-alta arunc o punga cu legume congelate, le imbin la sfarsit, adaug mirodenii si gata mancarea.