Scordolea de raci
Scordolea de raci

Se fierb racii, după numărul persoanelor. Se curăţă nucile de coajă şi se pisează bine în piuliţă; se adaugă o bucată de miez de pâine albă, muiată în apa în care au fiert racii, se stoarce bine; după gust, se pune puţin usturoi pisat. Se freacă bine într-un castron, punând câte puţin ulei, până când se face o cremă omogenă. Se adaugă sare, puţin oţet sau zeamă de lămâie. Se aşază pe farfurie şi se pun împrejur raci fierţi sau numai gâturile şi labele curăţate.
Examinarea peştelui refrigerat (ţinut cu gheaţă) se face după aceleaşi criterii de apreciere, în ceea ce priveşte peştele congelat examinarea se face atît înainte de decongelare cît şi după aceea. în general peştele bine congelat dă un sunet clar la ciocanire ceea ce înseamnă că îngheţarea este uniformă în toată masa. Decongelarea peştelui se face la temperatura camerei, Imediat după decongelare peştele se prepară. Este total contraindicată păstrarea acestuia în frigider, chiar în congelator, după ce a fost decongelat.