Saramură de pui
Saramura de pui este o specialitate tipică sudului României, în care se regăsesc bucuriile vieţii la ţară: păsările de curte şi legumele proaspete. Secretul saramurii de pui constă în legumele proaspete şi carnea friptă bine pentru a se impregnea cu aroma fumului. Încercaţi această reţetă pentru duminicile tihnite petrecute în familie.
Porţii: 6
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1 pui de găină mare (sau 6 pulpe zdravene)
- 1 kilogram de roşii
- 6 căţei de usturoi
- 2-3 ardei iuţi
- 4 linguri de ulei
- 10 linguri de oţet din vin (preferabil cu tarhon)
- 50 ml rachiu de fructe (opţional)
- 1 legătură de leuştean
- 1 legătură de pătrunjel
- sare
- piper
- Desfaceţi puiul în bucăţi. Dacă folosiți pulpe de pui, curățați-le bine.
- Crestaţi bucăţile de carne cu un cuţit din loc în loc şi presăraţiţ-le cu sare şi piper.
- Frigeţi puiul bine pe ambele părţi pe grătar sau plită până când pielea se rumeneşte bine la suprafaţă (ideal e să prindă gust de fum).În mod tradiţional, carnea de pui se frige, asemenea peştelui pentru saramură, pe sare grunjoasă, direct pe plită.
- Scoateţi carnea şi puneţi-o într-un vas termorezistent (încăpător).
- Coaceţi roşiile şi ardeii iuți tot pe grătar, alături de carne.
- Tocaţi mare ardeii iuţi.
- Îndepărtaţi pieliţa roşiilor şi tocaţi-le.
- Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
- Puneţi la fiert 2 litri de apă rece.
- Adăugaţi roşiile, ardeiul, leuşeanul şi oţetul. Lăsaţi zeama să fiarbă 5-10 minute. Asezonaţi cu sare (dacă nu aţi fript carnea pe sare) şi piper.
- Pisaţi usturoiul şi faceţi un mujdei cu cele 4 linguri de ulei.
- Turnaţi mujdeiul peste carne.
- Adăugaţi rachiul şi pătrunjelul tocat în zeama de legume şi turnaţi-o fierbinte peste carne.
- Lăsaţi carnea să se impregneze cu arome, minim 30 de minute.