Ciorba de burta moldoveneasca
Ciorba de burta se afla pe primul loc in topul preferintelor culinare ale romanilor si poate cuceri simturile celor care o incearca.
Ingrediente
1/2 kg burta curatata
300 g oase de vitel
1/2 kg zarzavat de supa
8 catei de usturoi
1 ceapa
1 lamaie
100 ml smantana
2 galbenusuri
patrunjel
leustean
Mod de preparare
- Spalati bine burta cu apa simpla sau cu apa cu otet pana in momentul in care constatati ca a disparut mirosul specific.
- Scurgeti de apa si presarati apoi o lingurita de bicarbonat cu care frecati burta pe toata suprafata si lasati apoi sa stea la rece pana a doua zi.
- Spalati a doua zi burta in cateva ape reci pana in momentul in care dispare orice urma de bicarbonat si puneti burta la fiert intr-o oala cu 4 l de apa.
- Indepartati spuma pe masura ce aceasta se formeaza pana in momentul in care nu mai ramane nimic de indepartat.
- Lasati sa fiarba aproximativ 2 ore dupa care incercati sa vedeti daca burta este fiarta.
- Taiati in bucati mari ceapa iar apoi adaugati-o, impreuna cu zarzavatul in oala, peste burta fiarta si lasati-le sa fiarba impreuna pentru ca legumele sa dea gustul ciorbei.
- Adaugati apa in oala de ciorba daca aceasta scade prea mult pana in momentul in care considerati ca este suficienta.
- Dupa ce burta a fiert foarte bine, o scoateti, o lasati sa se racoreasca putin si taiati apoi fasii subtiri pe care le adaugati inapoi in oala.
- In momentul in care au fiert si oasele de vitel pana la nivelul la care carnea se desprinde de pe acestea, scoateti carnea si taiati-o in bucatele sau tot in fasii si adaugati-o si pe aceasta inapoi in oala de ciorba.
- Scoateti legumele din oala dupa ce acestea au fiert astfel incat sa obtineti in final o ciorba foarte fina.
- Dupa ce ati scos legumele si ati pus carnea si fasiile de burta inapoi, potriviti de sare si preparati un amestec de smantana cu galbenus de ou.
- Puneti amestecul in ciorba iar la sfarsit adaugati zeama de lamaie pentru a mai taia putin din senzatia de gras pe care o ofera ciorba de burta la prima degustare.
- Taiati marunt frunzele de telina, de patrunjel si de leustean si aromati ciorba cu ajutorul lor.
Menţiuni
Din cantitatile mentionate mai sus vor iesi aproxomativ 8 portii de ciorba.
Timp de preparare: 4 ore si jumatate
Complexitate: medie
Tagged with : burta , oase , ceapa , usturoi , lamaie , smantana , oua