ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Ciorba de burta ardeleneasca

 

Ciorba de burta ardeleneasca

 

 

 

 

Ingrediente:

Ingrediente: pentru 4 litri de ciorbă de burtă

- 2 kilograme de burtă de vită/ viţel
- 1 os de vită
- 4 gălbenuşuri
- 2 morcovi
- 5 căţei de usturoi
- 250 de grame de smântână
- 2 linguri de ulei
- 2 foi de dafin
- 1 ardei iute
- 3 roşii
- sare, piper, oţet

Preparare:

Preparare:

1. Poate ai găsit burta de vită gata curăţată / prefiartă. Atunci o pui într-un vas acoperind-o cu apă în care am dizolvi 1 linguriţă cu vârf de bicarbonat de sodiu, lasând-o astfel 2-3 ore, la frigider, dupa care se clăteşte foarte bine cu apă.

2. Dacă ai o burtă necurăţată, atunci o cureţi cu var stins (pastă) - masezi burta cu pasta de var apoi razi cu o lingură toate rezidurile până ce burta rămâne albă şi curată.
Clăteşte burta în mai multe ape, frecă burta din nou cu sare, iar clăteşte-o, apoi pune burta în apă cu bicarbonat de sodiu, lasând-o cateva ore la frigider, chiar peste noapte. Dupa aceea, nu mai trebuie decât clătită în câteva ape reci şi va fi perfectă pentru o ciorbă perfectă.

2. Burta se taie în bucăti mărişoare (ca palma) se pune la fiert împreună cu osul de vită, frunzele de dafin, ardei iute, roşiile, precum şi o lingură de sare. Trebuie să aibă suficient lichid, fierberea burţii durează ceva timp.


3. După ce s-a fiert, se strecoară zeama, care se păstrează, se îndepărtează boabele de piper şi frunzele de dafin, precum şi osul de vită, pe care nu le vei mai folosi, şi laşi burta la răcit.

4. După ce s-a răcit, burta se taie fâşii de aproximativ 8-10 cm. lungime şi 0,5 cm. grosime.

5. Se aduce la fierbere zeama şi se adaugă fâşiile de burtă.

6. Morcovii curăţaţi se rad şi se călesc în cele două linguri de ulei.

7. Se adaugă morcovii căliţi în ciorbă şi se mai dau câteva clocote (2 minute) apoi se trage de pe foc.

8. Se pregăteşte mujdei din usturoiul fin tocat şi câteva linguri de apa foarte rece.

9. Se adaugă mujdeiul la ciorbă şi se potriveşte gustul de sare şi piper.

10. Se bat gălbenuşurile cu smântâna şi se diluează amestecul de smântână şi gălbenuşuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adaugă la ciorbă.

11. Se poate drege gustul ciorbei cu oţet.

Mod de servire:

Se serveşte fierbinte, opţional presărată cu pătrunjel verde tocat. Se mai poate servi cu ardei iute proaspăt sau murat.

Timp preparare: 1 ore - 50 min.
Complexitate: Redusa