Reteta cafea turceasca
Ingrediente:
- O linguriţă cu virf (15 g) cafea măcinata,
- o linguriţă zahăr,
- cca 100 ml apă.
Mod de preparare:
Este indicat să se macine cafeaua în cantităţi mici, pentru ca aceasta să nu-şi piardă aroma; se păstrează în cutii de metal sau în borcane bine închise cu capac. Cafeaua cea mai aromată se prepară din boabe de cafea măcinate fin, ca o făină, în maşini speciale.
într-un ibric se pune cafea, în funcţie de numărul persoanelor, împreună cu zahărul respectiv şi se diluează cu apa fierbinte, măsurată cu ceşcuţa de cafea. Ibricul se trece pe foc şi cafeaua se amestecă cu linguriţa, pînă cînd, dă în clocot şi se ridică. Ibricul se trage imediat de pe foc, apoi se pune înca de două ori pe foc, procedind la fel.
După ce s-a retras a treia oară, ibricul se clatină puţin, ca să se adune caimacul; acesta se ia cu linguriţa şi se împarte în toate ceşcuţele. Cafeaua se lasă să stea 2—3 minute, ca să se aşeze puţin drojdia, apoi se toarnă în ceşti.
Se serveşte, imediat, fierbinte.
Secret: Cafeaua cea mai aromată se prepară din boabe de cafea măcinate fin, ca o făină, în maşini speciale.