ZACUSCA DE VINETE(IARNA)
Timp de preparare:
2 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
2 kg vinete coapte si decojite, scurse de zeama si tocate
5 kg ardei kapia copti, curatati de coaja si sanburi si tocati ca pentru salata boeuf
1 litru suc de rosii facut in casa
3 cepe medii-mari (daca sunt mai mari iese mai dulceaga zacusca)
ulei - cat sa acopere fundul de oala si ceva din cepele tocate marunt (daca pui mai mult se ridica la suprafata si da senzatia de zacusca grasa)
sare, piper - dupa gust
Mod de preparare:
Se pune ceapa la calit la foc mic, cand devine transparenta se adauga vinetele si capiatii si se calesc usor si acestia cateva minute, se adauga sucul de rosii, sarea si piperul (daca-ti place mai condimentata) si se amesteca din cand in cand in ea sa nu se prinda pe fund... este gata cand ceapa s-a facut si nu mai este crocanta.Se toarna in borcane (bine spalate si oparite cu un jet de apa fierbine si scurse pe un prosop curat) cat este abia luata de pe foc; se acopera cu o folie-doua de celofan si se pune capacul; se lasa la racit invelita in prosoape/paturici sa se raceasca mai incet pana a doua zi cand se poate pune in camara.