ID de editor pub-1829796509104555 Cod de client 2100719415

Zacusca de gogosari/ardei kapia


Zacusca de gogosari/ardei kapia



 




 Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)


http://organik.ro/account/activereferal-20e97c81dc8d0e794d048881b03c4417 Ingrediente:
# 4 kg gogosari/ardei kapia sau combinat
# 1 kg ceapa
# 2 kg rosii sau 1 litru bulion
# 0,5 l ulei
# 1 plic pikant fix dulce/iute
# cativa peperoni rosii (optional)
# 5-6 foi de dafin
# 2 linguri sare
# 250 g zahar
# cimbru, piper, maghiran dupa gust


Mod de preparare:
Zacusca se poate face si fara vinete, doar din gogosari/ardei, ceapa si rosii. Este tot atat de buna si poate fi folosita chiar si la gatit, in loc de ketchup.
Gogosarii se curata de cotoare si seminte si se taie bucati. Ardeii kapia se coc la foc iute, apoi se curata de pielite, cotoare si seminte. Cine doreste poate sa-i toace, ca si pe gogosari, fara sa-i coaca. Rosiile se curata de pielite si se taie in bucati. Ceapa se curata si se taie bucati mari. Puneti la prajit in ulei bucatile de gogosari (si ardei – daca nu-i coaceti) impreuna cu ceapa taiata. Dupa 15 minute, timp in care amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda, adaugati ardeii copti (daca este cazul) si rosiile (sau bulionul). Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15 minute.
Lasati sa se racoreasca cel putin o ora, apoi mixati cu un blender de mana compozitia si adaugati zahar, cimbru, pikant fix, frunze de dafin, maghiran, sare – daca mai trebuie, peperoni tocati marunt sau boia iute – dupa gust, mixati din nou cu condimentele si lasati sa fiarba totul, la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15-20 minute.
 
 
 
 
 
 

Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca la camara si folositi-o cand aveti nevoie.